Description

Location : Gradska kula Lovran, Stari Grad, Lovran, Hrvatska

          Gradska kula u Lovranu smještena na prilazu glavnome gradskom trgu – Trgu sv. Jurja, nalazila se uz sjeverni ulaz u Stari grad, odnosno uz glavna kopnena gradska vrata i kvadratnog je tlocrta.

          Ova je impozantna građevina ostatak nekadašnjega fortifikacijskog sustava i jedina lovranska kula sačuvana do danas, no do našega razdoblja nije u cijelosti očuvana u izvornu obliku. Donji dio izrađen je pravilno klesanim gotičkim kamenim blokovima, dok je gornji dio, najvjerojatnije porušen tijekom razaranja u Uskočkome ratu (1615.–1618.), dozidan u 17. stoljeću na brzinu (vjerojatno zbog ratnih prilika) slabije obrađenim lomljencem. U nadograđenome dijelu zamjetni su pravokutni prozorski otvor, renesansne strijelnice kruškolikog oblika i dvije konzole koje strše prema Trgu Sv. Jurja. Uz kulu se nekad nalazila i stara školska zgrada, koja je kasnije srušena.

Iako je građena da brani grad te štiti ljude i njihova dobra, kula je u 19. stoljeću od 1830. do 1870. služila kao zatvor

          Gradska kula danas je prenamijenjena u atraktivan izložbeni prostor, a s njezina se vrha pruža lijep pogled na Stari grad, glavnu prometnicu i otvoreno more.


Izvor: TZO Lovran

 

 
 
 

Location

Gradska kula Lovran, Stari Grad, Lovran, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top