Description

Location : Drage, Hrvatska

        Drage su  mirno turističko mjesto smješteno samo 3 km od Pakoštana, na magistralnom putu između Zadra i Šibenika.  Drage administrativno pripadaju općini Pakoštane. Drage se uz izuzetno razvedenu obalu, čisto more s pogledom na brojne otočiće na rubu nacionalnog parka Kornati nalazi u okruženju 4 nacionalna parka. Od Kornata su udaljene 12 nm, Krke 47 km, Paklenice 75 km, Plitvičkih Jezera 165 km te dva parka prirode: Telašćice 17nm i Vranskog jezera 1 km. U blizini se nalaze povijesni gradovi Zadar (36 km), Šibenik (41 km).
Drage su smještene na prevlaci između Vranskog jezera i Jadranskog mora te pripadaju rubnom području Ravnih Kotara. Najvažnije prirodno obilježje Draga je izrazita razvedenost obale i brojnost zaljeva – draga, kako onih na morskoj tako i na jezerskoj obali, pa odatle potječe i sam naziv naselja.

Povijest

         Drage su bile naseljene još u prapovijesti o čemu svjedoče ostaci liburnskog naselja na brdu Čelinka iznad današnjeg mjesta (iz željeznog doba). Na prostoru Draga postoje ostaci još dviju liburnskih gradina koje su smještene na vrhovima Vele i Male Kurele. Međutim, one nisu služile za stanovanje, već su imale obrambenu svrhu. Kontinuitet naseljenosti može se pratiti i u antici. Kroz starohrvatsko razdoblje ne nailazimo na arheološke potvrde da je na prostoru Draga bilo naselja.

Drage su utemeljene od strane stanovnika  Pakoštana, te su se osim od crkvenih i od svjetovne vlasti, zapravo, smatrale dijelom naselja Pakoštana. O tome svjedoče dostupni statistički podaci i drugi povijesni izvori, koji vrlo rijetko čine distinkciju između Pakoštana i Draga. Odvojeno od Pakoštana, Drage se počinju sagledavati tek u prvoj polovici XX.st., a konačno utemeljenjem župe sv. Antuna Padovanskog 1978. godine. Predpostavlja se da su Drage osnovane oko 1800. godine.

     Danas se Drage intenzivno razvijaju i postaju sve značajnije turističko mjesto. Dok su se nekada Dragari najviše bavili zemljoradnjom, stočarstvom i ribarstvom, danas prevladavaju turizam, ugostiteljstvo i obrtništvo. S obzirom na značajna ulaganja i unapređenje komunalne infrastrukture, Drage sve više podižu razinu urbanizacije i tako postaju sredina za ugodno življenje.


Izvor: Wikipedia

 

 
 
 

Location

Drage, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top