Description

Website: : Vidi website
Location : Kornati, Hrvatska

         Kornati su najrazvedenija otočna skupina cijelog Sredozemlja, a nalaze se u sjevernoj Dalmaciji nedaleko Šibenika.  Sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi, a 1980. proglašeni su nacionalnim parkom.

      Prvi tragovi o prisutnosti čovjeka na Kornatskom otočju datiraju iz doba neolitika, a o tome svjedoči kamena sjekira pronađena podno brda Stranžica. Nađeni su i ostaci malih četverokutnih nastambi, kao što su one ispod Pedinke, te gomile, to jest tumulusi. Neki od tragova antičke gradnje su vilae rusticae u Proversi i bazen za ribu na Svršati. Iz razdoblja srednjeg vijeka potječe crkvica Gospe od Tarca, dok je vrijeme Bizanta ostavilo utvrdu Tureta, te starokršćansku trobrodnu baziliku u podnožju te utvrde.

Flora i fauna

    Na Kornatima prevladavaju malene životinje poput gmazova, kao što su primorska i krška gušterica, kućni macakln, zmajur, kravosas, šara poljarica i crvenkrpica. Od vodozemaca tu suzelena krastača i gatalinka, a od sisavaca kuna, te desetak vrsta šišmiša, poput sredozemnog šišmiša. Od ptica na Kornatima živi galeb klaukavac, morski vranac, bijela čiopa, čiopa išmeđa čiopa, sivi sokol, ušara i crnoglava grmuša. Brojni su i kukci, pa je na ovom području zastupljen i najveći leptir u Europi, veliko noćno paunče.

      Od flore tu su uskolisni trputac, rešetkasta mrižica, šumska zajednica mirte i crnike, te kadulja, jadranska i ilirska perunika i orhideje kaćunovice. I podmorje koje spada u teritorij nacionalnog parka Kornati je bogato biljnim i životinjski svijetom, a neke od najvažnijih vrsta ondje nastanjenih su sredozemni endem posidonija, spužve, koralji, dobri dupin, te morske kornjače, poput glavate želve.

       Kornati su jedno od najomiljenijih odredišta za nautičare na Jadranu, pa nije neobično što se u njihovoj blizini nalazi desetak marina.

U neposrednoj blizini nacionalnog parka Kornati, koji obuhvaća veći dio otočja s okolnim more, je još jedan biser zaštićene prirode u Hrvatskoj – park prirode Telašćica. On obuhvaća prostrani i duboki istoimeni zaljev na susjednom Dugom otoku, u kojem također ima više lijepih malih otočića i neposredno uz more malo slano jezero.


 

 
 
 

Video

Location

Kornati, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
nikoowp
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top