Description

Location : Crkva sv. Jurja, Stari Grad, Lovran, Hrvatska

          Župna crkva posvećena je svetom Jurju, zaštitniku Lovrana. Sagrađena je u XII stoljeću u romaničkom stilu, pregrađena u XV stoljeću, kada je u svetištu ukrašena vrijednim gotičkim freskama, djelo domaćih majstora. Crkveni zvonik, u početku odvojen, spaja se u XVII stoljeću s crkvom, kad se ona proširila dogradnjom dviju baroknih bočnih kapela. Crkvena unutrašnjost je obogaćena rezbarenim oltarima i krstionicom, a čuva i dragocjenu riznicu crkvenog posuđa.

          Najveći dio fresaka izveli su majstori radionice Vincenta iz Kastva. Među značajnijim su slikama prikaz Raspeća na sjevernom zidu te prizori mučenja sv. Jurja na donjem dijelu istočnoga zida. Na zidnim su slikama sačuvani brojni grafiti koji svjedoče o glagoljaškoj tradiciji u Lovranu.
U doba baroka crkva je ojačana potpornim lukovima, vidljivima na južnoj strani, a postupnom dogradnjom sjevernih kapela sjedinjena je crkva i zvonik. Smatra se kako su dotad na mjestu današnjih bočnih kapela župne crkve najvjerojatnije postojale dvije zasebne crkvice, crkva Sv. Marije i crkva Sv. Matije Apostola. Oko 1700. uređen je prostor za orgulje i crkveni zbor. Novije povijesno umjetničke analize zvonik župne crkve stilski određuju u renesansu i datiraju njegovu gradnju u XVI. ili najkasnije u početak XVII. stoljeća. Ispred prvotnog pročelja crkve, koje također u baroku poprima današnji izgled, postojao je trijem. Osim zidnih slika unutrašnjost crkve krasi glavni oltar Sv. Jurja (XVIII. st.) i krstionica (XVII. st.), a u bočnim kapelama drveni rezbareni oltari: oltar Antona Padovanskog (XVI. st.), oltar Majke Božje Karmelske (XVII. st.), oltar Sv. Križa (XVIII. st.).


 

 
 
 

Location

Crkva sv. Jurja, Stari Grad, Lovran, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top