Supetarska Draga, otok Rab

Description

Location : Supetarska Draga, Hrvatska

            Supetarska Draga je naselje na sjeverozapadno dijelu otoku Rabu, administrativno pripada gradu Rabu, Primorsko-goranskoj županiji. Ime naselja izvedeno je iz naziva samostana sv. Petar u Drazi (sanctus Petrus in Valle).

 U sredini prostrane, plodne doline 1059. godine rapski su prior Maius i biskup Drago sa svojim svećenstvom osnovali benediktinsku opatiju sv. Petra u Drazi. Darovanje imovine Rabljana ovom samostanu i ispravu utemeljenja potvrdio je i sam kralj Petar Krešimir. Do danas je očuvana samo crkva s jednostavnim i lijepim mramornim romaničkim portalom. Samostanske prostorije su u ruševinama.

Naselje se dijeli u dva dijela: Supetarska Draga Gornja i Supetarska Draga Donja. U Supetarskoj Drazi gornjoj, ispod ceste koja vodi za Lopar, na moru se vide ruševine stare vodenice, jedine vodenice na otoku, kojom su se služili svi stanovnici otoka. Vodenica je bila u uporabi do prije tridesetak godina. Izvorska voda koja je pokretala vodenicu kaptirana je i danas služi za vodoopskrbu cijelog otoka.

Supetarska Draga okruženo je nizom nenaseljenih otočića s prirodnim plažama. Ako planirate izlet na neki od ovih otočića, svakako ponesite nešto za jelo i dovoljno vode, jer tamo nema barova ni restorana. Ništa osim sunca, mora i pijeska za uživanje..

        Zahvaljujući dugoj pomorskoj tradiciji, Supetarska Draga omiljeno je odredište nautičara. Ovdje se nalazi i najstarija benediktinska opatija na otoku, čija ljepota privlači podjednako turiste i vjernike.

Crkva sv. Petra

      Crkva je sagrađena 1059. godine, te je najstarija crkva na otoku pored koje je nekada stajao najstariji bednediktinski samostan. Samostan je utemeljio rapski biskup Drago koji je 1071. od Petra Krešimira IV. dobio dozvolu za osnivanje samostana. Crkva je izgrađena kao trobrodna bazilika te je nedavno restaurirana. Poznata je kao jedna od najbolje očuvanih romaničkih građevina na istočnoj obali Jadrana. U crkvi se još uvijek nalazi gotički zvonik koji se ubraja u najstarije na hrvatskoj obali Jadrana. Zvono je 1299. napravio Luka redovnički brat iz Venecije.


 

 
 
 

Location

Supetarska Draga, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top