Description

Website: : Vidi website
Location : Ston, Hrvatska

OpisPovijestZnamenitostiDogađanjaNaselja

      Ston je maleni gradić smješten na poluotoku Pelješcu u Dalmaciji. Pelješac je drugi najveći poluotok u Dalmaciji i poznat je po svojoj bogatoj povijesti, prirodnim ljepotama te gastronomiji.

       Ston se nalazi na sjeveroistočnom dijelu poluotoka Pelješca, na mjestu gdje se kopno sužava i prelazi u uski prolaz prema otoku Korčuli. Ovaj gradić je poznat po svojim starim zidinama koje su jedne od najdužih u Europi, a izgrađene su u 14. i 15. stoljeću za zaštitu grada Stona i njegovih solana. Zidine su dugačke preko pet kilometara i protežu se od grada Stona do susjednog naselja Mali Ston. Na vrhu zidina nalazi se staza sa koje se pruža prekrasan pogled na grad, solane  i obližnje otoke.

       Ston je poznat i po svojim solanama zbog čije zaštite su zidine i sagrađen. Ova regija ima dugu tradiciju soljenja soli koja seže unatrag više od 4.000 godina. Solane su bile važan izvor prihoda za Ston tijekom povijesti a i dalje su u funkciji, iako u znato manjoj mjeri nego nekada. Sol se dalje proizvodi na potpuno isti način.

      Ston je također poznat po svom bogatom kulturnom nasljeđu. U samom gradu možete posjetiti crkvu sv. Mihajla iz 15. stoljeća i crkvu sv. Jakova iz 18. stoljeća. U blizini se nalazi i samostan sv. Vlaha, koji datira iz 15. stoljeća.

      Pored toga, Ston je poznat i po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi. Ovo područje je iznimno bogato  svježim morskim plodovima, školjkama i ribi. Posebna su poslastica, stonske kamenice za koji mnogi znanci tvrde da su najbolje na svijetu. U lokalnim restoranima i konobama možete uživati u ostalim domaćim dalmatinskim jelima koja vas sigurno neće razočarati.

       Pelješac je također poznat po svojim vinogradima i vinima. Ovo područje je idealno za uzgoj vinove loze, a poznato je po autohtonim sortama vina poput Dingača i Postup. Nemojte propustiti posjetiti lokalne vinarije i kušati vina, upoznati se s procesom proizvodnje vina i uživati u prekrasnom krajoliku vinogradarskog područja.

Ako volite prirodu i aktivnosti na otvorenom, Pelješac nudi mnoge mogućnosti za istraživanje. Možete se upustiti u planinarenje, biciklizam, ronjenje, jedrenje ili jednostavno uživati u opuštajućim šetnjama duž obale.

Ston ima dugu i bogatu povijest koja se može podijeliti u nekoliko razdoblja:

Prapovijest i antika: Ston je bio ilirsko naselje, a kasnije rimsko. U rimsko doba bio je važno prometno i trgovačko središte. Ostaci rimskih građevina i cesta još se mogu vidjeti u okolici.

Srednji vijek: Ston je postao sjedište biskupije, a pripadao je različitim državama i dinastijama, poput bizantske, srpske, hrvatske, mađarske i bosanske. U 14. stoljeću bio je pod vlašću Mladena II. Šubića, koji je sagradio prve zidine oko grada.

Dubrovačka Republika: Ston je 1333. godine prodan Dubrovačkoj Republici, koja ga je utvrdila i iskoristila za zaštitu svojih solana. Ston je bio važan politički, kulturni i crkveni centar Republike, a stanovnici su uživali u brojnim privilegijama i slobodama.

Osmansko Carstvo: Ston je 1538. godine napadnut od strane Osmanlija, ali je uspio obraniti svoje zidine. Međutim, grad je pretrpio veliku štetu i gubitak stanovništva. U 17. stoljeću grad se oporavio i ponovno procvjetao.

Austrijsko Carstvo: Ston je 1806. godine pao pod vlast Austrije, nakon pada Dubrovačke Republike. Austrija je ukinula solane i započela rušenje zidina. Grad je izgubio svoj značaj i postao siromašan i zapušten.

Kraljevina Jugoslavija: Ston je 1918. godine postao dio Kraljevine Jugoslavije, a kasnije Socijalističke FederativneRepublike Jugoslavije; Grad se počeo razvijati u poljoprivrednom, ribarskom i turističkom smislu.

Republika Hrvatska: Ston je 1991. godine postao dio neovisne Republike Hrvatske. Grad je obnovio svoje zidine i solane i postao popularna turistička destinacija.

Solana u Stonu

         Solana u Stonu, je  najstarija aktivna solana u Europi, smještena u gradiću Ston na poluotoku Pelješcu u Hrvatskoj.  Potječe iz 14. stoljeća te i danas sol proizvodi na potpuno isti tradicionalni način, koristeći morsku vodu i prirodni proces isparavanja. Proizvodnja soli u Stonu je izuzetno važna i dio je  lokalne kulture […]

Stonske zidine, Ston

         Stonske zidine su jedan od najimpresivnijih primjera srednjovjekovnih fortifikacija u Europi. Izgrađene su u 14. i 15. stoljeću za obrane grada Stona i solana a bile važna utvrda Dubrovačke Republike. Zidine su bile dio sustava obrambenih utvrda koji je čuvao put između Stona i Mali Stona te važne solane u Stonu. […]

Prapratno, Pelješac

          Prapratno je malo mjesto i uvala koja se nalazi na južnoj strani poluotoka Pelješca, oko 4 km od Stona. Poznato je po svojoj plitkoj i dugačkoj pješčanoj plaži s kristalno čistim morem i borovom šumom u pozadini koja osigurava hlad. Plaža je idealna za obitelji s malom djecom. Na plaži […]

Žuljana, Pelješac

         Žuljana je malo ribarsko i turističko naselje smješteno na jugozapadnoj obali poluotoka Pelješca u Hrvatskoj.  Poznato je po prekrasnim šljunčanim plažama obraslim borovima i kristalno čistim morem. Većina plaža je pogodna za obitelji s djecom jer su vode obično mirne i plitke. Najveća plaža Žuljana se smjestila u istoimenoj uvali  i […]

Mali Ston, Pelješac

        Mali Ston je smješten na južnom kraju poluotoka Pelješca, oko 1 km sjeveroistočno od svog većeg susjeda, Stona. Mali Ston je povezan sa Stonom zidinama Stona, koje su najduže obrambene građevine u Europi. Osnovala ga je 1335. godine Dubrovačka Republika, bio je prvenstveno obrambeni grad, namijenjen zaštiti moćnog Dubrovnika i Stonskih […]


 

 

 
 
 

Location

Ston, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top