Description

Website: : Vidi website
Location : Solana u Stonu, Ston, Hrvatska

         Solana u Stonu, je  najstarija aktivna solana u Europi, smještena u gradiću Ston na poluotoku Pelješcu u Hrvatskoj.  Potječe iz 14. stoljeća te i danas sol proizvodi na potpuno isti tradicionalni način, koristeći morsku vodu i prirodni proces isparavanja. Proizvodnja soli u Stonu je izuzetno važna i dio je  lokalne kulture i povijesti jer se sol ovdje proizvodila od antičkih vremena.

Nakon što je Dubrovačka republika 1333. godine kupila Ston i do 1360. opasala ga obrambenim zidom.  Ston je postao idealna lokacija za solanu koja je Republici donosila najviše prihoda, 15 900 dukata godišnje.

Solana je podijeljena na 58 bazene od kojih je svaki osim Munda (za narod), nazvan po nekom kršćanskom svecu, Sv. Frano, Sv. Petar i Pavao, Sv. Vlaho, Sv. Nikola. Izgled solane i način proizvodnje dosad nije mijenjala. Sunce, more, vjetar i čovjek i danas se udružuju kako bi proizveli izvanrednu ekološku sol i solni cvijet. Godišnje se u solani proizvede oko 2000 tona soli od čega je oko 500 tona cvijet soli, posebna vrsta soli koja se formira na površini bazena.

          Posjetitelji Solane Ston imaju priliku istražiti ovo povijesno mjesto i naučiti više o procesu proizvodnje soli. Možete šetati po tradicionalnim solinskim bazenima, vidjeti solane radnike kako ručno skupljaju sol i saznati o različitim tehnikama koje se koriste u proizvodnji. Također možete kupiti sol proizvedenu u Solani Ston kao autentičan suvenir.

Solana je otvorena za posjetitelje tijekom cijele godine. Možete razgledati bazene, muzej soli, suvenirnicu i degustacijsku salu. Možete se pridružiti organiziranim obilascima ili istraživati samostalno. Možete se čak i prijaviti za organizirane ljetne kampove, gdje možete raditi u solani i učiti o tradiciji i kulturi solinarstva.

Solana Ston je mjesto gdje ćete doživjeti tradiciju i okus Dalmacije. Posjetite nas i otkrijte zašto je sol više od začina!


 

 

 
 
 

Video

Location

Solana u Stonu, Ston, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top