Description

Location : Škrip, Hrvatska

Škrip je najstarije naselje na otoku Braču, u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje administrativno pripada Supetru u kojem živi nešto više od 150 stanovnika.

Otok Brač ima dugu povijest i kulturu, a najbolji način da se upoznate s njom je posjet Škripu, najstarijem naselju na otoku. Prapovijesne zidine, brojni arheološki nalazi, sarkofazi i reljefi, kao i srednjovjekovni grobovi, svjedoče o dugoj povijesti ovog mjesta i života na otoku Braču.

Na mjestu ilirskih zidina iz 1400. godine prije Krista podignut je rimski mauzolej, zatim tvrđava Radojković, koja danas služi kao Muzej otoka Brača sa zanimljivim eksponatima iz špilje Kopačine, rimskim nadgrobnim spomenicima, pomorskim kartama i raznim bračkim ručno izrađenih predmeta. Ovaj dragulj otočke kulturne baštine uvijek je popularno odredište, s oko 12.000 posjetitelja godišnje. Muzej je smješten u Radojkovićevoj kuli iz 16. stoljeća, čiji temelji datiraju 1500 godina prije Krista. U donjem dijelu muzeja nalazi se rimski mauzolej, poznat po legendi da su ovdje pokopane Valerije i Priska, žena i kći cara Dioklecijana.


 

 
 
 

Location

Škrip, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top