Description

Location : Lun, Hrvatska

          Lun je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Grada Novalje, Ličko-senjska županija. Nalazi se na najsjevernijem dijelu otoka Paga. Zemljopisno je bliže otoku Rabu nego Novalji, čijoj općini i pripada.
Iako je gotovo sa svih strana okružen morem, sam Lun se nalazi na uzvisini oko 300 metara zračne linije od mora. Najbliže su mu uvale Furnje i Veli Rakovac u Paškom kanalu, te Njivina, Budunalva i Krušvina u Kvarneriću.

Lun nije jedinstveno naselje. Osim samog sela Luna, njemu pripadaju i okolni zaseoci od kojih su neki udaljeni više kilometara. To su npr. Tovarnele (u nekim napisima Tovrnele) je najsjevernije naselje na Pagu, ujedno i lunjska luka. Sam naziv Tovrnele dolazi od talijanske riječi taverna što znači gostionica, po čemu je porat (luka) i dobila ime. Postoje ostaci nekadašnje taverne koja je ujedno služila i za obranu od gusara. Tu su zatim Gurijel, Dudići, Perićev Kanat, Gager, Jakišnica, Stanišće.

Lun je poznat po lunjskom masliniku koji se prostiru na  400 hektara i sadrži oko 80.000 stabala maslina. Najveći je maslinik u Hrvatskoj. U Lunjskom masliniku rastu brojne jedinstvene divlje i samonikle masline u prirodnom okruženju. Nastarija stabla stara su oko 1.500 godina.   Najmanje tisuću stabala starije od tisuću godina.


 

 
 
 

Location

Lun, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
nikoowp
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top