Lunjski maslinik, Lun

Description

Date : 31. prosinca 2021.

        Vrtovi lunjskih maslina – oazu mira i jedan od najslikovitijih i najljepših kutaka otoka Paga. Priroda je na ovom prostoru ostavila tragove svoje darežljivosti, a slijedeći ih ostajemo istinski zadivljeni. Oko 80 000 stabala divljih maslina na području od 400ha stoljećima se cijepi kultiviranim sortama, prvenstveno Oblicom. Svojom se jedinstvenošću posebno ističe oko 1 500 divljih maslina visokih od 5 do 8 metara. Ovo područje divljih maslina jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku vrijednost, a zbog svojih je karakteristika 1963. godine i proglašeno botaničkim rezervatom.

Najstarija maslina u Vrtovima lunjskih maslina slavi više od 2 000 godina, što je svrstava među 3 najstarije masline na svijetu, zajedno sa stablima maslina iz Grčke i Izraela.
U okrepljujućoj tišini, pod krošnjama ovih dugovječnih stabala, obnovite svoju snagu i ponovno pronađite toliko željeni mir izgubljen u urbanoj vrevi.

            Lunjski maslinik  omeđen je suhozidima, prostire se na 400 hektara i sadrži oko 80.000 stabala maslina. Najveći je maslinik u Hrvatskoj. U Lunjskom masliniku rastu brojne jedinstvene divlje i samonikle masline u prirodnom okruženju. Nastarija stabla stara su oko 1.500 godina. Nije poznato tko je zasadio prve masline. Najmanje tisuću stabala starije od tisuću godina.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top