Description

Location : D66 1a, 51417, Donji Kraj, Hrvatska

        Kraj je najistočnije naselje u Mošćeničkoj komuni koje graniči s Lovranskom komunom. Smješten je na 67 metara visokoj hridi iznad mora i dominiraju ga zavjetna crkva Blažene Djevice Marije.

      Kraj se spominje u glagoljskom kupoprodajnom ugovoru iz 1454. godine, a u opruci Jurja Mohovića iz 1521. godine (replika se nalazi u crkvi u Kraju). Arheološki nalazi iz antičkog doba pronađeni su na brežuljku Gradac, iznad uvale Cesara (sjeverna granica Općine Mošćeničke Drage). To su ostaci nadzorne cestovne postaje i kontrolne utvrde.

      Kraj je nekada bio granica Pazinske i Kastavske grofovije. To je bilo mjesto ribara i pomoraca, a rođeno je mjesto hrvatskog književnika i publiciste Viktora Cara Emina (1870. – 1963.).

      Kraj je danas slikovito mediteransko mjesto, poput onih na slikama Paula Cézannea, poznato po srednjevjekovnoj zavjetnoj crkvici Blažene Djevice Marije koja je uvrštena u registar graditeljske baštine i koja sadrži mnogo zavjetnih slika. Kraj je poznat po osebujnom položaju, bogatstvu mediteranske vegetacije, maloj prirodnoj plaži “Lučica” i udaljenosti od ljetnih gužvi, pa je turistima koji traže mirne večeri, miris lovora i mora s pogledom na cijeli Kvarner, s Rijekom, otocima Krkom i Cresom u daljini, rado posjećuju.

      Iz Kraja vodi markirana staza prema Sv. Antonu koja pruža veličanstven pogled na Kraj, more i cijeli Kvarner. Dijeli se na Donji i Gornji Kraj, gdje se smještaj može pronaći u sobama i apartmanima privatnih iznajmljivača u Donjem i Gornjem Kraju.


Izvor: TZ Mošćeničke Drage

 

 
 
 

Location

D66 1a, 51417, Donji Kraj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top