Description

Location : Ičići, Hrvatska

          Ičići su naselje smješteno u Kvarnerskom zaljevu, oko 5 km od Opatije i 15 km od Rijeke. Nalazi se u podnožju planine Učka, koja je visoka 1401 m, a njeno okruženje je proglašeno prirodnim parkom. Mjesto ima nešto više od 800 stanovnika.

     Razvoj medicine u 19. stoljeću popularizirao je putovanja i boravak u klimatskim lječilištima širom Europe, uključujući i Kvarnerski zaljev. Godine 1889. car Franjo Josip I. proglasio je “Abbaziu” – Opatiju klimatskim lječilištem. Izgradnjom priobalne ceste i šetališta Lungomare dužine 12 km, povezana su naselja, uvale, plaže i vile od Voloskog do Lovrana, te je nastala rivijera na kojoj je Ičići značajno mjesto.

       Iznad Ičića prolazi stara Josipova cesta “Via Giuseppina”, otvorena 1785. godine, koja prati trasu antičke Via Secondaria i srednjovjekovnog hodočasničkog puta od Pazina do Trsata. U Ičićima je sačuvano oko 20 starih vila iz početka 20. stoljeća u secesijskom i historicističkom stilu.

Današnji Ičići razvili su se oko stare luke,  koja je stoljećima služila za utovar malih brodova s poljoprivrednim proizvodima i drvom sa šumovitih padina planine Učka.

         Stanovništvo se uglavnom bavi turizmom i ugostiteljskim djelatnostima. Zbog svog položaja, Ičići su se tijekom godina razvili u turističko središte s ACI marinom, autokampom, hotelskim i apartmanskim smještajem i raznovrsnim sportskim i rekreacijskim sadržajima.  Glavna plaža Ičića, duga 270 metara, nalazi se u samom središtu mjesta i redovito je od 2004. godine dobivala plavu zastavu.

      Ičići su danas poznato nautičko središte. ACI marina raspolaže s oko 300 vezova u moru i 40 vezova na suhom te nudi kompletnu ponudu nautičkih usluga. Također je vlasnik visoko prestižne nagrade “Plava zastava” za svoju posvećenost okolišu.

      Mogućnosti smještaja u Ičićima su raznolike, a ljubiteljima kampiranja na raspolaganju su hotel Giorgio II, brojne luksuzne vile i apartmani te kamp okružen prekrasnim zelenilom. U središtu mjesta nalazi se velika plaža, također dobitnica nagrade “Plava zastava“, koja osim kupanja i sunčanja nudi niz sportskih aktivnosti.

     Osim odbojke na pijesku, jedrenja, skijanja na vodi, parasailinga, slobodno vrijeme možete provesti i ronjenjem, igranjem tenisa, planinarenjem duž Lungomarea, penjanjem po stijenama i još mnogo toga, ili izaći u noćni izlazak u obližnju Opatiju.

     Događanja u ovim mjestima uključuju tradicionalne pučke fešte s bogatim zabavnim i sportskim programima, kao što su fešta Campanestre u Ičićima, Ribarska fešta u Iki i Rokova u Liganju, kao i tradicionalne igre uz bogatu gastro ponudu na Dobrećanskoj noći u Dobreču i Marunadi u Liganju s bogatom gastro ponudom jela i pića od kestena.

      Restorani i konobe u ovom kraju su poznati po svojim originalnim jelima spravljenim od kestena, koje se kombiniraju s mesnim jelima i od kojih se pripremaju jedinstvene slastice.

Mjesto Ičići dobro je prometno povezano je s ostalim mjestima međugradskim i gradskim autobusima.


 

 
 
 

Location

Ičići, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top