Description

Location : Gračišće, Hrvatska
OpisDogađanjaZnamenitosti

        Gračišće se  smjestilo na brdu iznad Čepićkog polja, oko 8 kilometara istočno od Pazina, na cesti Pazin-Kršan-Vozilići. Iz grada se  pruža prekrasan panoramski pogled na okolna brdašca i Učku.

        Gračišće je srednjevjekovni istarski gradić  s bogatom poviješću i kulturom. Prije 2000 godina, drevni Gali su mu dali ime Gallignana, a Slaveni koji su se doselili u Istru u 7. stoljeću su ga preimenovali u Gračišće. Tragovi tih vremena su još uvijek vidljivi danas, poput naziva obližnjeg brda Perunčevac, po vrhovnom slavenskom bogu Perunu, te vjerojatnog štovanja Svantevida, od kojeg potječe kršćanski Sveti Vid, zaštitnik gračaške župe.

      U pisanim spomenicima, Gračišće se prvi put spominje 1199. godine, a tijekom srednjeg vijeka ovdje je postojala “komunska uprava” s županom na čelu, sucima i starcima kao savjetnicima. Grad je nekada bio opasan obrambenim zidinama od kojih je danas  preostala samo kula na istočnom dijelu iz 15. st. Gračišće je u prošlosti bilo veće i razvijenije naselje od mnogih drugih u okolici. Povijest također bilježi postojanje ovdašnjih seljaka-plemića, koji su bili oslobođeni nekih feudalnih davanja i mogli su držati kmetove na svojoj zemlji.

          Gračišće je također bilo ljetnom rezidencijom za 35 pićanskih biskupa. Biskup Grgur iz Koruške je 1425. godine posvetio crkvu Blažene Djevice Marije na Placu, dok je 42. pićanski biskup Paskazije iz Gračišća 1486. godine posvetio obnovljenu biskupsku kapelu Sv. Antuna u svom rodnom mjestu. Ova gotička kapela je najstarija od pet sačuvanih crkava u Gračišću.

      Danas je Gračišće središte općine koja se proteže na oko 60 četvornih kilometara i u kojoj živi oko 1500 stanovnika u sedam naselja. Ljepota i jedinstvenost kulturno-povijesnih spomenika u očuvanom krajoliku su najveća vrijednost Gračišća, što dovodi sve više posjetitelja, ne samo na Smotru vina središnje Istre, Vidovu ili Festival svirača na usnim harmonikama Zasopimo na organić, već i zanesenjake koji se u ovom drevnom gradu napajaju njegovim spokojem.

        Na travnjaku uz crkvu otvara se prekrasan pogled na prostranu brdovitu Istru koja se na horizontu stapa s visovima ponosite Učke. Očuvan krajolik također je potaknuo nekoliko domaćinstava da se bave seoskim turizmom, a tradicijska privrženost proizvodnji vina se očitovala u godišnjoj izložbi vina srednjoistarskog vinogorja.

     Sačuvana srednjovjekovna urbana struktura i brojni kulturno-povijesni spomenici su razlozi zbog kojih je Gračišće u cjelini pod zakonskom zaštitom.

Vinske priče Gračišća

Ljetne su večeri bolje uz čašu vina, a Općina Gračišće poznato je mjesto okupljanja brojnih ljubitelje vina. Stoga vas je općina Gračišće ove godine, u suradnji s TZ središnje Istre, nakon dvije godine pauze od poznate i bogato posjećene Smotre vina u Gračišću, odlučila iznenaditi dvodnevnom manifestacijom Vinske priče Gračišća.

 

Zasopimo na organić

Svirači organića, organeta, organa ili jednostavno rečeno – usne harmonike – tradicionalno se okupljaju u Gračišću na godišnjem druženju koje je utemeljio poznati istarski istraživač tradicijske glazbe Renato Pernić. Uz mnogobrojne soliste, svirači nastupaju i u pratnji tradicionalnih instrumenata kao što su bajs, trieštine i bombardine. A da se ne radi samo o očuvanju nečeg izumrlog i zaboravljenog, dokazuju nam i mnogobrojni mladi izvođači te organiziranje škole usne harmonike u istome gradiću. Kako bi sam događaj bio zanimljiviji i šareniji, razna kulturno-umjetnička društva iz Istre upotpunjuju program tradicijskim istarskim plesovima i kantima.

Vidova

Vidova u Gračišću je jedna od najposjećenijih proslava zaštitnika mjesta u Istri. Crkveni dio proslave posvećen Svetom Vidu, Modestu i Kresenciju obilježava se 15.6. dok se prava pučka fešta organizira vikend nakon tog praznika.

 

Crkva sv. Vida, Modesta i Krescencije

        Crkva sv. Vida, Modesta i Krescencije u Gračišću velika je barokna župna crkva smještena na najvišem sjevernom kutu naselja, gdje je prije bila stara romanička župna crkva. Na njezinu je mjestu u drugoj polovici 18. stoljeća sagrađena nova velika crkva koja je dovršena i opremljena otprilike u vrijeme kada je pićanska […]

Crkva Sv. Eufemije, Gračišće

         Crkva Sv. Eufemije u Gračišću sagrađena je 1383. godine na rubu naselja, ispod platoa župne crkve. Izvorno romaničko-gotička građevina, pretrpjela je znatne preinake u 19. stoljeću (1864.), kada je unutrašnjost podijeljena u tri lađe, preslica je izmijenjena, te su drugi arhitektonski elementi modificirani.           Pravokutna građevina ima […]

Crkva Sv. Marije na Placi , Gračišće

          Crkva Sv. Marije na Placi u Gračišću je renesansna crkva s baroknom lopicom koja se nalazi po sredini glavnog trga u srednjovjekovnoj jezgri naselja. Građena je 1425. godine kao zavjetna crkva, a njena prostrana lopica ima i obilježja gradske lože, što objedinjuje sakralnu i javnu funkciju. Kako bi se povezale […]

Crkva sv. Antuna, Gračišće

           Kapela pićanskih biskupa (Crkva sv. Antuna Padovanskog) u Gračišću je građevina iz 1381. godine koja se nalazi na gradskoj placi, a 1486. godine je obnovljena kao dio rezidencije pićanskog biskupa. Kapela se sastoji od jednobrodne građevine s gotičkim svodom i mrežom rebara, poligonalnom apsidom s “zvjezdastim” svodom i baroknim oltarom […]

Crkva Sv.Marije Magdalene (Bazgalji)

          Crkva je smještena na uzvisini izvan naselja. Srednjovjekovna građevina (oltar posvećen 1245.), barokizirana je i produžena u 18. st. (na baroknom portalu godina 1714.) Pripada tipu jednobrodne kapele četvrtastog tloctra s polukružnom upisanom apsidom, kakve su česte među istarskim srednjovjekovnim crkvicama. Nad pročeljem je zidana preslica uskih lučnih otvora za zvona, u unutrašnjosti je ravni drveni strop, a na sjevernom i istočnom zidu očuvane su srednjovjekovne zidne slike i glagoljski grafiti.

Kapelica Sv. Jurja

            Kapelica Sv. Jurja mala je kapelica smještena na zaravni izvan naselja Sv. Juraj (Ugrini), na brežuljku iznad Gologoričke doline, koja se pruža sjeveroistočno od ovog lokaliteta. Strateški položaj upućuje na mogućnost arheoloških nalaza vezanih uz osiguranje antičke prometnice, čiji su ostaci pronađeni u dolini, a titular Sv. Juraj ukazuje da je ovo kultno mjesto vjerojatno postojalo već u ranom srednjem vijeku.

         Kapela je potpuno obnovljena 1904. godine, sa zidovima od kamena raznih nijansi. Pravokutna građevina ima s pročelja dvokatni krov i klesani prezbiterij za jedno zvono. U unutrašnjosti je kameni oltar s drvenim retablom i reljefom sv. Jurja, au zidu je sačuvana kamena krstionica.


Izvor: Gračišće

 

 
 
 

Location

Gračišće, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top