Description

Date : 7. siječnja 2023.
Location : 62C5+3V Gračišće, Hrvatska

           Kapela pićanskih biskupa (Crkva sv. Antuna Padovanskog) u Gračišću je građevina iz 1381. godine koja se nalazi na gradskoj placi, a 1486. godine je obnovljena kao dio rezidencije pićanskog biskupa. Kapela se sastoji od jednobrodne građevine s gotičkim svodom i mrežom rebara, poligonalnom apsidom s “zvjezdastim” svodom i baroknim oltarom u svetištu.

        Unutar kapele su pronađeni glagoljski grafiti iz 15. i 16. stoljeća.  Zidovi kapele su izrađeni od fino klesanih kvadrata, a krov je pokriven kupom kanalicom i dijelom škriljima. Glavno je pročelje unutar prolaza, a bočno pročelje zatvara sjevernu stranu gradskog trga. U zapadnom dijelu prolaza se nalazi široki, segmentno nadsvođeni prolaz s manjom gotičkom biforom. Istočno od prolaza se nalazi zid s dva visoka gotička prozora s mrežištem. Cijeli kompleks se nalazi u dobrom stanju.

        U Kapeli pićanskih biskupa se čuva poznato Gračaško raspelo iz XIII stoljeća, koje često izlaže na izložbama sakralne umjetnosti.*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

62C5+3V Gračišće, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top