Description

Location : 62C6+23 Gračišće, Hrvatska

          Crkva Sv. Marije na Placi u Gračišću je renesansna crkva s baroknom lopicom koja se nalazi po sredini glavnog trga u srednjovjekovnoj jezgri naselja. Građena je 1425. godine kao zavjetna crkva, a njena prostrana lopica ima i obilježja gradske lože, što objedinjuje sakralnu i javnu funkciju. Kako bi se povezale sakralna i javna funkcija, kraj crkve je obnovljen i tu se nalazi sudački stol s tradicionalnim mjerama isklesanim u kamenu.

        Crkva je izdužena pravokutna građevina bez apside, pokrivena je dvoslivnim krovom s kupom kanalicom, a nad pročeljem se nalazi preslica s jednim zvonom. Crkva je građena od fino klesanih kvadrija, a na pročelju su portal i dva pravokutna prozora, dok su bočni zidovi opremljeni po jednim gotičkim prozorom.

        Unutarnjost crkve je presvođena šiljasto-bačvastim svodom i zidovi su oslikani vrijednim freskama iz 15. st. – “Poklonstvo kraljeva” se nalazi na istočnom zidu, dok su konture “Navještenja” na južnom zidu. Na zapadnom zidu se nalazi zavjetna slika broda. Crkva je u dobrom građevnom stanju.

       Desno od ulaznih vrata nalazi se kamena ploča s latinskim natpisom (u prijevodu): “Ljeta gospodnjega 1425. dana 5. augusta, ova crkva svete Marije Djevice je posvećena od strane gospodara Grgura, biskupa Pićanskog. Petar Beračić je bio utemeljitelj, a Dento tvorac djela”.

       Istočni zid je ukrašen velikom slikom “Poklonstvo kraljeva” (1428.), koja je otkrivena 1978. godine, a posvetni križevi ukrašavaju bočne zidove.

       Čavli u vanjskim zidovima crkvice – prema predaji, nerotkinje su ih zabijale na Veliku Gospu u uvjerenju da će im nakon toga biti milošću Božjom zanijele i rodile.

 

 
 
 

Location

62C6+23 Gračišće, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top