Description

Date : 7. siječnja 2023.
Location : Gračišće 1, 52403, Gračišće, Hrvatska

        Crkva sv. Vida, Modesta i Krescencije u Gračišću velika je barokna župna crkva smještena na najvišem sjevernom kutu naselja, gdje je prije bila stara romanička župna crkva. Na njezinu je mjestu u drugoj polovici 18. stoljeća sagrađena nova velika crkva koja je dovršena i opremljena otprilike u vrijeme kada je pićanska biskupija ukinuta i Gračišće je prešlo pod jurisdikciju biskupije u Gradišci (Furlanija), a nedugo nakon toga , pod Tršćanskom biskupijom.

         Središnji dio crkve, glavna lađa i središnji dio pročelja dovršeni su do 1769. godine (o čemu govori datum na glavnom portalu), a početkom 19. stoljeća dovršeni su niži bočni brodovi i krila crkve. dograđena je fasada. Široko pročelje raščlanjeno je plitkim pilastrima koji dopiru do snažne entablature koja dijeli donji pojas pročelja od gornjeg središnjeg zabatnog dijela, a njegova cjelina kompozicija oblikovana je u stilu baroknog klasicizma, kao i unutrašnjost crkve. crkva.

       Crkva je opremljena sa sedam baroknih oltara, a glavni je vjerojatno djelo baroknog kipara A. Michelazzija iz Gradiške. Uz crkvu je u 18. stoljeću sagrađen visoki zvonik s piramidalnim krovom. Interesantna je statua Svetog Vida sa maketom u ruci koja u perspektivi prikazuje grad tijekom 15. stoljeća.  Zvonik, visok 30 metara i potječe iz 13. stoljeća.  Jedno je svetište posvećeno sv. Eufemiji sa skupocjenim romaničkim raspelom.


 


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Gračišće 1, 52403, Gračišće, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top