Description

Location : Crkva sv. Marija, Beram, Hrvatska

       Crkva sv. Marije u Škriljinama, koja se nalazi na groblju kilometar sjeveroistočno od Berma, u svojoj unutrašnjosti čuva jedno od najvrjednijih ostvarenja istarskog srednjovjekovnog slikarstva.

Dobro očuvani kasno gotički freske gotovo potpuno prekrivaju zidove male crkve i a djelo su majstora Vincenta iz Kastva. Slike su bili naručeni od bratovštine sv. Marije u Beramu, pa su glavni prostor fresaka posvećen scenama iz života Marije i Isusa.

Ples mrtvaca, sigurno najpoznatiji ciklus fresaka, a zajedno s pulskom Arenom i Eufrazijevom Bazilikom neprepoznatljiviji su kulturni spomenici Istre. Freske su dovršene 1474. godine u radionici majstora Vincenta iz Kastva, što je vidljivo iz latinski natpis oslikanog na južnom zidu.

Najsnažniji dojam pobuđuje freska Ples mrtvaca gdje, ruku pod ruku sa Smrti, pred našim očima plešu kraljevi, trgovci, kardinali pa i sam papa.

U XVIII. stoljeću, u razdoblju baroka, crkvica je proširena i renovirana, pri čemu je dio fresaka oštećen ili uništen. Sve su freske tada prefarbane i sakrivene, a ponovno su otkrivene i restaurirane 1913. godine.

Posjete su moguće uz prethodnu najavu na broj mobitela: 091 580 6083 (Sonja Šestan) ili pri dolasku u Beram potražite adresu Beram 38. 


 

 

 
 
 

Location

Crkva sv. Marija, Beram, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top