Description

Website: : Vidi website
Location : Amfiteatar u Puli, Flavijevska ulica, Pula, Hrvatska

       Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, amfiteatar, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada – pulska Arena – građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u I. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu.

       Eliptičnog je oblika, s glavnom osi dužine 130 metara i kraćom osi 100 metara. U sredini je ravni prostor – borilište, a gledatelji su sjedili na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Smatra se da je Arena mogla primiti 20.000 gledatelja. Građena je od domaćeg vapnenca. U srednjem vijeku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove.

Arena po veličini zauzima 6. mjesto među rimskim amfiteatrima na svijetu, te je jedini u svijetu čija su sva tri rimska arhitektonska reda u potpunosti očuvana. Pulski se amfiteatar stavlja uz bok Koloseju u Rimu, Areni u Veroni, amfiteatrima u PompejimaNimesu i Arlesu u Francuskoj i El Džemu u Tunisu.

     Danas se koristi za razne ljetne priredbe – filmski festival, operne predstave,  koncerti i sl. U Areni je odigrana i utakmica u hokeju na ledu, igran je nogomet a i organizirano je gledanje finalne utakmice svjetskog prvenstava u Rusiji 2018 u kojem je igrala Hrvatska.

U podzemnim prostorijama, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba ”Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.

Arena je smještena van gradskih zidina stare Pule zbog svoje veličine i zemljopisne pogodnosti, a do samog grada vodi nas cesta utemeljena u doba Vespazijana po kojem je i dobila ime – Via Flavia, a koja i danas predstavlja jednu od glavnih gradskih prometnica.


 

 
 
 

Video

Location

Amfiteatar u Puli, Flavijevska ulica, Pula, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top