Description

Location : Brtonigla, Hrvatska
OpisDogađanjaZnamenitosti

         Brtonigla je naselje i istoimena općina u Istarskoj županiji.  Brtonigla udaljena je od Buja oko 5 kilometara. Nalazi se između Buja i Novigrada.  Smjestila se u  sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka, na brežuljku s kojega pucaju prekrasni pogledi na vinograde i maslinike te rijeku Mirnu.

       Hektare vinograda i maslinika presijecaju puteljci što vas vode prema livadama i šumama, duboko u središte  prirode koja, nepomućena, živi daleko od gužvi moderne civilizacije. Ona je i mjesto vrhunskih vina i maslinovih ulja – niz obiteljskih podruma i kušaonica poziva putnike da otkriju autentičnu snagu lokalnog življenja.

Kao i ostala mjesta u Istri ima zanimljivu i bogatu prošlost sačuvanu u kulturno-povijesnim znamenitostima. Nudi najbolje od istarske unutrašnjosti – prirodne parkove i špilje, pitoreskne brežuljke, bogatu floru i faunu, dok svjedoci prošlih vremena izviru u obliku odlično očuvanih crkvica, kapelica i arheoloških nalazišta.

      Smještaj ćete pronaći kod ljubazni domaćini  u apartmanima i vilama ili na tradicionalnim seoskim domaćinstvima gdje ćete doživjeti suživot prirode i čovjeka, bez stresa suvremenog života. Brtonigla je idealna i za ljubitelje aktivnog odmora; jahanje, biciklizam, šetnje, a oni hrabriji mogu se s litica nedaleko doline rijeke Mirne vinuti u nebeske visine ili zaroniti u tajanstveni svijet plavih dubina ili otkrivati prekrasne kraške spilje (spilja Mramornica).

Fešta sv. Roka

Tradicija proslave svetog Roka u Brtonigli na dan 16.08. iznjedrila je jednu od najpopularnijih pučkih fešti u Istri – Feštu sv. Roka. Ova trodnevna manifestacija obuhvaća bogat sportski, zabavni, glazbeni i gastronomski program te privlači brojne domaće i strane posjetitelje. Na Dan svetog Roka tradicionalno se održavaju sveta misa i procesija od crkve sv. Roka do župne crkve u Brtonigli.

Proslava Gospe Lurdske

Ova  vjerske svečanosti održava se krajem srpnja kada se u čast Gospi Lurdskoj u Radinima održava misa i procesija, u  crkvici koja je trajni znamen velike sloge žitelja koji su crkvu izgradili.

 

 

 

Fešte i manifestacije koje se tradicionalno odvijaju u naselju Brtonigla tijekom godine su slijedeće:
– Sv. Zenon, Dan Općine, dana 12. travnja;
– Festival Istarske malvazije (krajem lipnja ili početkom srpnja);
– Tradicionalna Gljivarijada tijekom mjeseca studenog
– Božićni sajam, sredinom 12. mjeseca.

Crkva sv. Zenona, Brtonigla

       Župna crkva u Brtonigli nosi ime Svetog Zenona, ranokršćanskog biskupa iz Verone kojeg i ovaj istarski gradić slavi kao svog zaštitnika. Smatra se da je Sveti Zenon podrijetlom bio iz sjeverne Afrike, a tijekom desetogodišnje biskupske službe proveo je nekoliko reformi crkvenih običaja. Najstariji dokument o župnoj crkvi u Brtonigli u kojem […]


 

 
 
 

Location

Brtonigla, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top