Description

Location : Novigrad, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiDogađanjaPlaže

       Novigrad se smjestio na zapadnoj obali Istarskog poluotoka, 25 kilometara od granice sa Slovenijom, te po 15 kilometara od najbližih gradskih središta – Umaga, Buja i Poreča. Gradsko se područje prostire od Dajle na sjeveru do ušća rijeke Mirne na jugu.

Novigrad se  ističe  među brojnim istarskim gradićima po jedinstvenim prirodnim ljepotama i bogatoj kulturnoj baštini. Nekad mirno ribarsko mjesto, s godinama je postalo popularno odredište turistima iz čitave Europe pa i svijeta, od kojih se mnogi ponovo vraćaju.

Novigrad je sačuvao svoj neodoljivi šarm mirnog ribarskog mjesta, prepoznatljivu, gotovo intimnu atmosferu koja je tako svojstvenu malim mediteranskim gradićima.

Grad je to koji se diči jednim od najčišćih mora na ovom dijelu Mediterana. Novigradska se rivijera proteže od Dajle do ušća rijeke Mirne, a krasi je razvedena, niska i pristupačna obala, kamenitih i šljunčanih plaža.

Područje današnjeg Novigrada bilo je naseljeno već u antička vremena, o čemu svjedoče brojni spomenici i arheološki lokaliteti. U pisanim dokumentima Novigrad se spominje kao Neapolis u VII. st. odnosno kao Civitas Nova u IX. st., a od XII. st. u crkvenim izvorima kao Emona, Emonia, Aemonia. Kao drevno sjedište biskupije (od V/VI st. do 1831. godine) novigradski su biskupi, kao sufragani akvilejskih/gradeških nadbiskupa, imali jurisdikciju nad teritorijem koje se na sjeveru prostirao do rijeke Dragonje, a jugoistočno do rijeke Mirne.

Novigrad je, zbog svoga smještaja na malom poluotoku i zbog svog plodnog prirodnog zaleđa, često bivao na raskrižju bogatih povijesnih događaja. Svoju renesansu grad doživljava od VIII. do IX. st. kada kao sjedište franačkog kneza Ivana postaje polazištem prodirajuće feudalizacije i time se uključuje na pozornicu evropske kulture. Zbog čestih ratova i zaraznih bolesti, grad doživljava u razdoblju XVI-XVII. st. svoju stagnaciju, kad je gotovo opustio.

Prolazeći kroz razdoblja bizantske (VI-VII. st.), franačke (VIII-IX. st.), njemačke (X-XII. st.), mletačke (1270-1797), napoleonske (1805-1813), austro-ugarske (1814-1918) i talijanske (1918-1943) uprave, prilagođavao se danim situacijama. Svako razdoblje ostavljalo je svoje nijeme svjedoke, koji danas čine bogatu kulturnu baštinu novigradskog areala. Ona je još nedovoljno istražena i pruža bogati izvor budućih saznanja.

Gradska palača grofova Rigo

            Gradska palača grofova Rigo u Novigradu izuzetan je primjer barokne stambene arhitekture, iako mala, palača je oblikovanjem iznimno reprezentativna. Raskošno je zdanje sagrađeno 1770. godine, a do danas je osim pročelja, djelomično sačuvana i izvorna unutarnja organizacija prostora. Središnji ulaz prizemlja vodi u predvorje iz kojega se pristupa prvom […]

Gallerion, Novigrad

         Gallerion je jedinstvena i zanimljiva atrakcija u Novigradu, galerija stalnog postava posvećena povijesti pomorstva i pomorskih ratova,  pomorska zbirka posvećena ratnoj mornarici naših pradjedova: odore i oružje, slike i modeli, fotografije, zemljovidi, nacrti i nautički instrumenti!           Pomorska zbirka u Novigradu, u staroj gradskoj jezgri nekoliko koraka od […]

        Kao i u većini turističkih mjesta Hrvatske, Novigrad ljeti vrvi događanjima, bilo da je riječ o koncertima, dječjim priredbama, gourmet festivalima ili sportskim natjecanjima.  Svoju bogatu ribarsku tradiciju Novigrad izlaže na najukusnijim Gnam-Gnam festivalima u znaku srdela, švoja, kapešanti i ostalih morskih delicija te šparoga. Djecu uveseljava festivalima uličnih čarobnjaka kad ulice i parkove ispune klaunovi, žongleri i hodači na štulama. Ljetne novigradske noći često su i prilika za promatranje zvjezdanog neba teleskopima te koncerte mladih neafirmiranih glazbenika. Ponešto za cijelu obitelj.

Naj događanja u Novigradu

 • Gnam-Gnam Fest posvećen lokalnoj gastronomiji
 • Fešta Sv. Pelagija uz pjesmu, ples, ukusna jela i vina
 • Astro party Lunasa s promatranjem nebeskih tijela i ambijentalnom glazbom
 • Večer uličnih čarobnjaka uz akrobacije, hod po žici i ostale cirkuske vratolomije
 • Parkfest, urbani glazbeni festival
 • Foto ex tempore, jesenski međunarodni fotografski natječaj
 • Folklorne večeri „Etno pod zvonikom“

Posts not found

Plaža Mareda, Novigrad

        Plaža Mareda  dio je kupališnog područja kampa Marede, smještenom svega 4 km od Novigrada. Plažu čini kombinacija popločenih i kamenih područja koja su dobro opremljena tuševima. Posjetitelji ove plaže mogu iznajmiti pedaline, uživati u igranju stolnog tenisa ili obližnjeg mini-golfa. Pravo osvježenje u ljetnim mjesecima pruža nudi bar na plaži.  

Plaža kampa Aminess Sirena

         Plaža kampa Aminess Sirena  u Novigradu je prirodna kamena i dijelom popločena plaža.  Zbog čistog mora i uređene obale, nositelj je Plave zastave, a jedan njen dio namijenjen je kućnim ljubimcima. Uživajte u hladovini borova ili uz masažu na otvorenom. Osvježite tijelo u kristalnom moru, a zatim se zabavite s djecom […]

Punto Mare, Novigrad

       Na samoj plaži Aminess Maestral Hotela, nadomak centra grada Novigrada smještena je Fun & beach zona Punto Mare – centar vrhunske ljetne zabave, Ovu plažu  nazivaju i najzabavnijom plažom u Novigradu. Uz samo more nalazi se i bazen, a uz njega je prostrano sunčalište s ležaljkama i suncobranima. Plaža je šljunčana i […]

 

 
 
 

Location

Novigrad, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

 • Čilipi, Hrvatska
 • Konavle, Hrvatska
 • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
 • Franjevački samostan sv. Jeron...
 • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top