Description

Date : 6. rujna 2020.
Website: : Vidi website
Location : Poreč, Hrvatska
OpisZnamenitostiDogađanjaPlaže

       Poreč je turističko središte poznato po prekrasnom prirodnom ambijentu, dugoj turističkoj tradiciji, te brojnim i dobro opremljenim turističkim naseljima: Plava i Zelena laguna, Brulo, Pical, Špadići.

            Prvi početci turizma u Poreču sežu u 1844. godinu kad je parobrodsko društvo Austrijski Lloyd iz Trsta otvorilo je izletničku liniju u koju je uključen i Poreč, a već 1845. tiskan je i prvi turistički vodič grada. Prvo porečko javno kupalište podignuto je 1895. na otočiću Sveti Nikola, a 1910., istovremeno s izgradnjom prvoga velikog hotela Rivijera, koji je na istom mjestu i danas, na južnoj strani grada uređeno je istoimeno kupalište.

          Stalnim ulaganjem u turizam Poreč 70-ih godina postaje jedno od najprestižnijih hrvatskih turističkih odredišta. Kao turističko mjesto s velikim brojem hotela, apartmanskih naselja, kampova, soba – Poreč turistima nudi raznovrsne sadržaje. U mjestu postoje mnoga teniska igrališta, fitness-centri, tereni za sve vrste sportova, a nude se i jahanje, skijanje na vodi, bungee jumping, jedrenje i ronjenje.

          Tijekom godine održavaju se mnoge priredbe: koncerti ozbiljne glazbe (od svibnja do rujna) u Eufrazijevoj bazilici, večeri džeza u lapidariju porečkog muzeja ili pak slikovite pučke fešte u obližnjem Taru i Funtani. Postoji i marina, dok je u obližnjem Vrsaru i sportsko uzletište »Crljenka«.

         Poluotok je odredio granice naselja u kojemu su i danas očuvani rimski građevni elementi: cardo-Imagedecumanus. Krajolik je niska i pitoma vapnenačka zaravan između doline Mirne na sjeveru i Limske drage na jugu.

         Klima je vrlo blaga, bez velikih ljetnih sparina; prosječna je temperatura zraka u kolovozu, najtoplijem mjesecu, 24 °C, a u siječnju najhladnije 4,5 °C. Grad ima više od 3850 sunčanih sati u godini, što je u prosjeku više od 10 sati sunca na ljetni dan. Temperatura mora može se podići do 28°C, što je više od temperatura u južnoj Hrvatskoj. Prosječna godišnja količina oborina od 920 mm jednakomjerno je raspoređena tijekom cijele godine pa je vegetacija veoma bujna; šume borova i pinija dopiru mjestimično do mora.

        Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo i turizam. Stari dio grada leži na malom poluotoku koji je od kopna odijeljen umjetnim prokopom, a s mora zaštićen otokom Sveti Nikola s kamenitom i pješčanom plažom. U lijepoj, borovima okruženoj uvali južno od grada su kupalište i prostrani kamp, a još južnije turistički kompleksi Plava laguna i Zelena laguna. Sjeverno od grada je turističko naselje Pical. Na križanju je magistralne cestovne prometnice (M2, E751) koja povezuje Poreč s Pazinom i Pulom te regionalne prometnice koja se pruža uz zapadnu obalu Istre.

Eufrazijeva bazilika

          Eufrazijeva bazilika (Eufrazijana) u Poreču jedan je od najljepših sačuvanih spomenika rane bizantske umjetnosti na Sredozemlju. Izgrađena je u 6. stoljeću na mjestu ranokršćanske crkve, u vrijeme biskupa Eufrazija i cara Justinijana I., a nalazi se u biskupskom kompleksu. Godine 1997. UNESCO ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom.     […]

Crkva Gospe od Anđela

Crkva Gospe od Anđela         Barokna je građevina iz 1770. godine, sagrađena na ostacima ranije, romaničke crkve. Opremljena je baroknim oltarima i slikama, među kojima su najvrjednije Bezgrešno začeće sa sv. Petrom iz 18. stoljeća, rad Jacopa Marieschija i Mojsije s mjedenom zmijom venecijanskog slikara Gasparea Vecchie, koja potječe iz porečke katedrale.

Annale, Poreč

          Porečki Annale najstarija je hrvatska skupna likovna izložba suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961., prikazuje stanje suvremene likovne umjetnost na domaćoj i međunarodnoj sceni, tematskog je karaktera, a izbornik stručan i svake godine novi.          Neke od tema Annala bile su: Umjetnost i grad, Tendencije […]

Koncerti u Eufrazijani

komcerti           Porečki Koncerti u Eufrazijani ubrajaju se među najstarije ljetne manifestacije koje ujedinjuju vrijedan glazbeni sadržaj i ljepotu ambijenta. Svake su godine glazbene večeri  komorne glazbe tematski prilagođene, a veličanstvena će bazilika svojom veličinom učiniti vaš boravak bogatijim i potpunijim.

 

 

Aquapark Aquacolors, Poreč

         Aquapark Aquacolors Poreč je najveći hrvatski vodeni park smješten u neposrednoj blizini turističkog resorta Zelena laguna u Poreču. Površina aquaparka iznosi 100.000 m2 dok na dnevnoj bazi može primiti od 3000 – 5000 posjetioca. Aquacolors je službeno otvoren u svibnju 2015 g. te je jedan od najmodernijih vodenih parkova u Europi […]

Plaža hotela Delfin, Poreč

          Plaža Delfin smještena je na južnoj strani Poreča, u sklopu Zelene lagune. Podno šumarka bogatim hrastovima pruža se stjenovita plaža s popločenim dijeloma koji se stapaju sam konfiguracijom terena. Plava zastava vijori se nad kristalno čistim morem i morskom obalom bogatom sportsko-rekreativnim sadržajem.          Na plaži možete […]

Plaža Valeta, Poreč

         Valeta je popločana plaža idealna za aktivne obitelji i kupače. Plaža obiluje sportskim sadržajima i sadržajima za djecu pa svatko može pronaći nešto za sebe. Odrasli mogu isprobavati snagu i vještine usportovima na moru i na kopnu. A djeci će se svidjeti igralište, vodene lopte i vodeni park na napuhavanje na […]

Plaža Peškera, Poreč

U blizini  starogradske jezgre u uvali Peškera uređena je šetnica i prva plaža u sjevernom dijelu grada Poreča. Omogućeni su nesmetani pristupi u more, dok su na gornjem dijelu šetnice uređena dva sunčališta i plaža sa šljunkom. Birajte između pješačenja ili bicikliranja podijeljenom šetnicom za pješake i bicikliste uz obalu koja nosi naziv „Obala 154. […]

*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Video

Location

Poreč, Hrvatska
Write a Review

Nedavni oglasi

Top