Description

Location : Jezera, Island Murter, Put Zaratića, Jezera, Hrvatska

       Župna crkva Gospe od Zdravlja vrijedni spomenik mediteranskog baroka. Sagrađena je lijepim tesancima iz mjesnog kamenoloma. Velika je 30 x 20. Kamenje se počelo vaditi 1720. pod nadzorom poduzetnika Jure Foretića iz Korčule. Godine 1722. bila je crkva pod krovom i blagoslovljena, a starija je na istom mjestu porušena (starija crkva je bila vjerojatno posvećena sv. Stjepanu). Pločnik je postavljen 1724. Mještani Jezera  gradili su crkvu o svom trošku pa joj gospoda nisu patroni. Crkva je jednobrodna s glavnom i dvije pobočne kapele na istoku te sakristijom i stubištem za ulaz na balkone prema sjeveru.

Uz crkvu na istočnoj strani je zvonik 32 metra visok građen dobrim tesancima s koga se pruža prekrasan pogled na mjesto i okolicu. U crkvi su 2 balkona, donji za orgulje, gornji za pjevače.

      Orgulje su nabavljene 1777., ali su raskinute 1905. Obnovljene su 2013. Na balkonima su nekad bili uglavnom muškarci, a u holu crkve uglavnom žene. U glavnoj kapeli su mjesta za kantadure crkvene pjevače. Glavni oltar u središnjoj kapeli je od mramora sa stupovima, kulturama anđela pozlaćenim srebrnim reljefom Marije s malim Isusom u pozlaćenom četvrtastom okviru. Na oltaru je spremište za hostije, tabernakul i s križem od pozlate, a zlatno sveto otajstvo u kojem stoji velika hostija ima oblik sunca. Slijedi šest oltara od drva koji su vjerojatno dobrim dijelom ostali iz starije crkve koja je bila na istom mjestu. To su sv. Ante, Pieta ( Gospa od 7 žalosti) s prekrasnim rezbarijama u obliku ploda i lista vinove loze, smatra se jednim od najljepših olatara u Dalmaciji, izrađen u Francuskoj kao zavjet jezerskih pomoraca; Gospa ružarica (Gospe od Luzarija)¸Sveti Ivan s Mihovilom (velika slika ulje na platnu, vjerojatno iz razdoblja ranom baroka), ostali oltari s kipovima su: Gospe karmelska i sveti Roko.


 

 
 
 

Location

Jezera, Island Murter, Put Zaratića, Jezera, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top