Description

Location : Jezera, Island Murter, Put Zaratića, Jezera, Hrvatska

        Jezera su naselje u Šibensko-kninskoj županiji s oko  1000 stanovnika, na jugoistoku otoka Murtera. Upravno pripadaju općini Tisno te su, nakon Tisnog, drugo najveće naselje u općini. Mjesto je dobitnik brojnih priznanja Hrvatske turističke zajednice , europskih udruženja, časopisa, i mnogi drugih.

Jezera, mjesto pomoraca, ribara i ronilaca smješteno je na jugoistočnoj strani otoka Murtera. Jezera su uvučena u zaljev oblika potkove koji je okružen pitomim brežuljcima. Zbog svog prirodnog položaja mjesto nije izloženo udarima jačih vjetrova pa je njegova uvala idealna kao pristanište i stanište brodova.  Na ulazu u uvalu (luku) dva su mjesna kupališta i šetnica.

Ime Jezera dolazi od toga što se kišnica zaustavlja na djelu nepropusnog tla pa stvara velike lokve. Blato ili Jezero, u davnini močvarno tlo jugozapadno od samog mjesta, većim djelom je isušeno zbog malarije početkom 20 st., dok je druga vodena površina zvana Lokva puna vode od prvih do zadnjih kišnih razdoblja.

Iako prvi pisani podaci o Jezerima sežu u 1298. mjesto je puno starije, točnije, tragovi ilirskog naselja iz 11. stoljeća pronađeni u blizini današnjeg mjesta. Jezera od 1602. imaju svoju župu, a župna crkva Gospe od Zdravlja podignuta je lijepim tesancima iz mjesnog kamenoloma 1722. Uz crkvu se nalazi zvonik visok 32 metra, ujedno i najstariji zvonik na otoku Murteru.

        Jezera su i izletničko središte. Iz jezerske uvale kreću ribarski izletnički brodovi prema obližnjim otocima, Kornatima i Slapovima Krke, uz veselje, dobru ribu i vino. Moguće je iznajmiti i manje brodice i uživati u obilasku otočića i uvala. Osobito je zanimljiv otočić Kukuljar Vodeni na kojem je mala špilja uz more u kojoj je pitka voda za oseke, a boćata (slankasta) za vrijeme plime.

U Jezerima su dva manja auto – kampa MoreStella Maris, a u privatnom smještaju Jezerani nude sobe i apartmane visoke kategorije, kapaciteta 1 000 kreveta. Tu  je 1984.g. sagrađena i ACI marina Jezera kapaciteta 220 vezova, koja dobiva svake godine eko plavu zastavu. U marini je i ANA – nautička akademija i škola jedrenja. Pokraj marine nalazi se SAY hotel.

Za sve one koji vole avanturu i žele novo iskustvo, mogu se okušati u lovu na tune, Big Game Fishing koje kreće iz Jezera, a koje je zbog posjećenosti i kvalitete, postalo prepoznatljivo i izvan granica Hrvatske.


Izvor: Wikipedija, TZ Jezera

 

 
 
 

Location

Jezera, Island Murter, Put Zaratića, Jezera, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top