Description

Location : Tisno, Hrvatska
OpisPovijestDogađanjaZnamenitostiPlaže

       Tisno je smješten dijelom na Tišnjanskom poluotoku, a dijelom na otoku Murteru. Tjesnac (po kojem je Tisno i dobilo ime) između otoka i kopna širok je samo 38 metara, a od 1832. povezan je, danas, pokretnim mostom. Noviji dio naselja izgrađen je na kopnenom predjelu Gomilica.
Tisno se nalazi u neposrednoj blizini većih dalmatinskih gradova Šibenik, 28 km, Zadar 56 km i Split 100 km, s kojim je povezan glavnom magistralnom cestom, te autocestom A1.

Najraniji tragovi ovog današnjeg pitoresknog primorskog odmarališta sežu do 1567. godine, u vrijeme sve češćih turskih napada.

Dalmatinske kamene kuće i uske ulice, široki trgovi i rasprostranjena mediteranska vegetacija, dugačka riva, restorani s većinom tradicionalnom ponudom i suvremena događanja, čine Tisno istinski ugodnim okruženjem.

Raznovrsne tišnjanske plaže pružaju mnoštvo sadržaja za savršen odmor uz more. Bilo da se radi o obiteljima s djecom ili mladima željnima zabave, u Tisnom će svatko pronaći ponešto za sebe. Odlučite li se za stjenovitu, pomalo osamljenu plažu u idiličnom ambijentu, ili pak onu dinamičnu – dobar odmor, opuštanje i zabava su vam zagarantirani!

            Povijest Tisnog seže u antičko doba. Na lokalitetu Gradine, na vrhu brda iznad mjesta, pronađeni su ostaci rimske utvrde iz 1. stoljeća prije Krista. U srednjem vijeku, Tisno je bilo pod vlašću Venecije. U 15. stoljeću, u vrijeme turskih osvajanja, Tisno je bilo važno strateško mjesto za obranu šibenskog zaleđa.

U 17. i 18. stoljeću, Tisno je doživjelo gospodarski i kulturni procvat. U tom razdoblju, u Tisnom je izgrađena župna crkva, a mjesto je postalo važno trgovačko središte.

U 19. stoljeću, Tisno je postalo popularno turističko odredište. U tom razdoblju, u Tisnom su izgrađeni brojni hoteli i turistički objekti. Danas je Tisno popularno turističko odredište poznato po svojoj ljepoti, povijesnim znamenitostima i bogatoj kulturnoj ponudi što privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Međunarodna trka tovarov, Tisno

         Međunarodna trka tovarov je autentični tišnjanski naziv za međunarodnu utrku magaraca koja se svake godine održava na centralnom trgu „Rudina”. Nesumnjivo se radi o jednom od najvećih i najatraktivnijih ljetnih događanja na području Šibensko-kninske županije. Riječ je o događaju koji je s godinama prerastao u pravi spektakl i turistički prepoznatljiv brend, […]

Svetište Gospe od Karavaja, Tisno

         Štovanje Gospe od Karavaja započelo je u Italiji 1432. godine, točnije 26. svibnja u mjestu Caravaggio u blizini Bergama, ukazanjem Gospe pobožnoj ženi Ivanici. Tijekom 17. i početkom 18. stoljeća mnoge su se talijanske porodice iz okolice Bergama doselile u Tisno, a među njima je bila i obitelj Gelpi koja je, […]

Crkva Sv. Duha

        Crkva u mjestu, župna crkva Sv. Duha sagrađena je 1548. godine, a 1640.godine obnovljena je u baroknom stilu. Prelijepi zvonik podigli su 1680. godine lokalni obrtnici. Na glavnom oltaru sadašnje crkve Sv. Duha, posvećene 1548. godine, nalazi se ranogotički kip Bogorodice s djetetom. Spomenuti kip (11./12.st.), jedinstven je u Europi jer je unikat obložen srebrom i zlatom a prethodno nije obojan. Danas se taj kip izlaže na izložbama diljem svijeta, a u crkvi se nalaze i tri grobnice s natpisima. Sam zvonik je, prema nacrtu koji se čuva u Nadžupnom uredu u Tisnomu, morao imati 5 podova i kupolu i biti visok 52 m. Uslijed nastalih prilika sagrađen je 31 m. Izgrađena mu je široka piramidalna baza, a završetak mu je izveden sa četiri ugaona pilastra i krovom na četiri vode, pokrivenim kupom konalicom.

Crkva sv. Roka

      Crkva sv. Roka (13m×8,6m) nalazi se na obali prema dijelu Tisnoga nazvanog Rat. Zvonik joj je na preslicu. Građena je nešto prije 1651. godine. Na glavnom oltaru bila je slika Gospe sa sv. Antunom Padovanskim i sv.Terezijom, a s desne strane oltar Gospe od Ruzarija.  Povezana su dva zavjetna dana: prvi zavjetni dan koji se slavi 7.siječnja i drugi zavjetni dan 27. siječnja, koga je dana 1691. godine prestala harati kuga u Tisnomu, a počela je harati 8. kolovoza i pokosila 688 stanovnika.

Crkva sv.Andrije

       Crkva sv.Andrije (10m×6,30m) sagrađena je 1606. godine. Nalazi se na istoimenom brdu s južne strane otočnog dijela mjesta. Na oltaru je svečeva slika s potpisom Ant. Alborghetti Dilettante iz 1878. godine. Imovinu ove crkve oduzela je francuska vlada 1809. godine. Crkva je obnovljena i promijenjen joj je krov.

Posts not found

 

 
 
 

Location

Tisno, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top