Description

Location : Zrmanja Vrelo, Hrvatska

          Zrmanja izvire ispod planine Poštak u južnom dijelu Like, a ulijeva se u Novigradsko more 12 kilometara od Obrovca. Plovna je od Obrovca do ušća, za manja plovila. Najznačajniji pritok je rječica Krupa.

Ako želite svoje avanturističke apetite staviti na ultimativnu kušnju, i zaveslati na nekima od najdivljijih brzaca u Hrvatskoj, a potom s obitelji uz žubor rječice doveslati do mora? Ne morate mnogo pretraživati karte, jer svi putovi vode na rijeku Zrmanju i njezinu ponekad divlju, ali uglavnom ukroćenu ljepotu. Ova krška zmija duljinom od gotovo sedamdeset kilometara brazdi vapnenačkim stijenama kroz čak šest kanjona. Prepuna kontrasta i iskonske ljepote s obiljem flore i faune, na svojem putu do Jadranskog mora Zrmanja će vas očarati kao malo koja rijeka.

Uz donji su tok rijeke plodna polja i ravnice, dok je u gornjim dijelovima, osobito u proljetnim mjesecima, kraljevstvo brzaca i stoga praznik adrenalina, naravno, za one koji se usude krenuti na rafting, jer Zrmanja tada pruža onaj najiskonskiji osjećaj prirode.

Ako ste ljubitelj opuštenih veslačkih tura, ne očajavajte, jer Zrmanja ima i obiteljske dionice, pogotovo za ljetnih mjeseci.

          Od grada Obrovca do ušća ova je rijeka u potpunosti plovna i mirna, a duž rijeke nižu se utvrde kao spomen na burno razdoblje kojim je svjedočila rijeka, dok ostaci mlinica, kao ona na Jankovića buku, podsjećaju na važnost rijeke u životima nekadašnjih žitelja ovog kraja. Veslajući niz mirne dionice uzmite predah i otkrijte skrivene rukavce savršene za kupanje, a impresivne stijene koje vas okružuju i izdižu se više od dvjesto metara uvis napunit će vas jedinstvenim osjećajem zadovoljstva.

       Jedan od najspektakularnijih kanjona jest onaj između Žegarskog kaštela i Ogarova, gdje se veslajući po čistoj smaragdnoj površini probijate između stiješnjenih litica, nakon čega se susrećete s vodama Krupe. S tom zadivljujućom i skrivenom rječicom Zrmanja tvori prekrasne polukružne barijere napravljene od sedre, tog svjetskog fenomena, niz koje se obrušavaju vode Visokog buka, najvećeg slapa na Zrmanji.

        Poslije slapova rijeka napušta kanjone, ulazi u plodna polja i mirno teče do Muškovaca, gdje obično završavaju ture. Ne sumnjamo da ćete nakon toga poželjeti istražiti svaki kutak ove rijeke, stoga preporučujemo safari rijekom od nekoliko dana.


 

 
 
 

Video

Location

Zrmanja Vrelo, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Drvenik Mali, Hrvatska
  • Drvenik Veli, Drvenik Veliki, ...
  • H4QF+8R Blizna Gornja, Hrvatska
  • svjetionik, otocic murvica, Lj...
  • Poljica, Hrvatska
Top