Description

Website: : Vidi website
Location : Vižinada, Hrvatska

          Vižinada je naselje i istoimena općina na sjeverozapadu istarskog poluotoka. Kažu da se jedan od najljepših pogleda u Istri pruža iz Vižinade. Na njenom samom ulazu, sa brežuljka sv. Tome, prostiru se prekrasne vizure rodnih vinograda koji rastu na crvenoj i bijeloj zemlji, blagi šumoviti brežuljci puni raznovrsnih plodova, na kojima se diče Motovun, Završje te brojni kameni gradići, zelena polja prošarana cvijećem, bogata dolina rijeke Mirne te iznad svih njih široka nebeska kapa dajući promatraču osjećaj potpune slobode.

Njene ulice željno očekuju svakog putnika nudeći povijest i zanimljivosti kakvima se malo koji gradić može pohvaliti. Ulica s imenom Carlotte Grisi, poznatom balerinom 19.stoljeća, laganim će ritmom svjedočiti o njenom rođenju i prvim koracima otplesanim baš u Vižinadi. Njen trg, na kojem je stara cisterna sa dva bunara, ponosi se mletačkim grbom te starim skladištem iza nje, koji čuva u kamenu isklesanog Krilatog lava i ploču sa uklesanim porezima iz drevne luke Baštije koja govori o nekim davnim vremenima.

        Osim povijesnih i kulturnih znamenitosti, bogatih vinograda koji zbog kvalitete zemlje rađaju vina posebnih mirisa, te znamenite kuhinje začarane plodovima ovog pitoresknog kraja, stari gradić Vižinada nudi i jedinistvene rekreativne užitke na obnovljenoj pruzi Parenzana, nekadašnjoj željezničkoj poveznici Poreča i Trsta. Na trasi dugoj 123 kilometara šetači i biciklisti prolaziti će kroz svježe šume, prekrasne gradiće, kamena sela, samozatajne tunele, prelaziti čvrste vijadukte ne prestajući se čuditi raznovrsnosti krajolika i boja kojima ovaj kraj uistinu obiluje.

Povijest

        Prema zapisima današnja Vižinada je stara oko tisuću godina. Pravi uspon doživljava nakon što su je naselili stanovnici nekadašnjeg Ružara. Ružar je bio naseljen još u pretpovijesno doba. Život u Ružaru je nastavio bujati i za vrijeme starog Rima jer je ovim krajem prolazila važna rimska prometnica imena Via Flavia. Pretpostavlja se da je mjesto bilo naseljeno do početka 15.stoljeća kada se njegovi stanovnici sele u današnju Vižinadu.

        Povijest same Vižinade je vrlo zanimljiva. Na Božjem polju, današnjem groblju, u 11.stoljeću je sagrađena drevna crkva Sv. Marije. 1119.godine ovdje su osnovali samostan templari a time je Božje polje postalo centar templara u Istri. Nakon što je francuski kralj Filip Lijepi, zbog njihova novca, na petak 13.listopada 1307.godine, organizirao masovni lov na templare, točnije 1312.godine, red templara nestaje. Njihovo mjesto u samostanu tada preuzimaju ivanovci – malteški vitezovi a nakon njih ga 1526.godine preuzimaju franjevci trećeg reda. Nad crkvenim vrata nalazi se glava Atile – Biča Božjeg koji je je po nekim legendama skončao svoj život baš u ovom kraju. Iza poznate cisterne sa dva bunara iz 1772. godine nalazi se staro zdanje u koje su uzidani mletački lav iz 15.stoljeća i kamena ploča sa uklesanom tarifom iz luke Baštije iz 1726.godine.

Luka se nalazila na rijeci Mirni a na kamen su uklesani porezi koje je valjalo platiti za ukrcaj ili iskrcaj drva, žita i vina. Porijeklom iz Vižinade je i čuvena balerina Carlotta Grisi rođena u ovom malom mjestu 1819.godine. Razvoju Vižinade je pogodovala uskotračna pruga, poznata Parenzana, koja je prolazila kroz nju od 1902. do 1935.godine.


Izvor: TZ Vižinada

 

 
 
 

Video

Location

Vižinada, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Čilipi, Hrvatska
Top