Description

Website: : Vidi website
Location : Motovun, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiNaseljaDogađanja

         Motovun (tal. Montona), naselje i općina u Hrvatskoj, u Istarskoj županiji.  Jedna od najbolje je sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna. Ime mu je također keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Općina Motovun nalazi se na sjeveru Istarske županije, u blizini gradova Buzeta i Pazina. Graniči s općinom Oprtalj, Buzetom, Pazinom, općinom Karojba i općinom Vižinada. Od mora je udaljena oko 20 km. Općinu Motovun čine  četiri naselja, to su: Brkač, Kaldir, Motovun i Sveti Bartol.

Povijest Motovuna započinje prije rimskog vremena, kada su na ovom mjestu digli svoje naselje Sekusi, keltsko pleme.

Motovun čine tri dijela grada. Na samom vrhu najstariji je dio, ispod njega je “Podgrađe”, a noviji se dio “Gradiciol” spušta niz padinu. Gradić je do danas sačuvao srednjovjekovni izgled.

Obranu Motovuna činila su dva prstena zidina. Unutarnji prsten oko najstarijeg dijela grada datira iz 13. i 14. stoljeća. Kroz njega vode unutarnja vrata grada. Oko Podgrađa nalazio se drugi prsten gradskih zidina, u koji se ulazi kroz vanjska gradska vrata iz 15. stoljeća. U njima je danas lapidarij. Između dvoje vrata nalazi se vanjski gradski trg. Na trgu je, pokraj unutarnjih vrata, i gradska loža iz 17. stoljeća, predivan vidikovac na okolicu.

Središnji trg Andrea Antia nazvan je po renesansnom skladatelju i tiskaru nota, rođenom u Motovunu u drugoj polovici 15. stoljeća. Na trgu je barokna crkva Sv. Stjepana, izgrađena 1614. na mjestu starije crkve. Uz crkvu je zvonik–kula iz 13. stoljeća, s nazubljenim prsobranima, građena kada i prva crkva na čijim temeljima je sagrađena sadašnja. Malo je poznato da je na istom mjestu u kasnoj antici bila starokršćanska bazilika, još veća no što je današnja crkva Sv. Stjepana.

Nasuprot crkve je Komunalna palača, građena u 12. stoljeću, a u 16. i 17. stoljeću proširivana i obnavljana. Ispod trga je velika cisterna koja je opskrbljivala vodom Motovun. Do vrha Motovuna vodi uspon od 1052 stube, što ga čini najdužim stubištem u Hrvatskoj.

Kroz Motovun je prolazila željeznička pruga Parenzana, čime je mjesto ostvarivalo dobru povezanost s Porečom na zapadu te sa Slovenijom i Italijom na sjeveru. Kolodvor je sačuvan i nalazi se podno brežuljka na kojem je smješten stari dio grada, neposredno prije ulaska u tako zvani motovunski tunel.

Motovunska šuma

       Motovunska šuma, područje obraslo starim listopadnim drvećem, koje se pruža dolinom rijeke Mirne (od Istarskih toplica sv. Stjepana do crkvice sv. Petra zapadno od Livada) te dolinom rječice Butonige (tal. Botonega) od njena utoka u Mirnu do zaseoka Šćulci podno brda Brega. Premda ne sadrži nijednu drvenastu ili zeljastu vrstu koja bi […]

Komunalna palača i kula, Motovun

Komunalna palača         Komunalna palača najvećim je dijelom izgrađena u 13. stoljeću, a u tom je razdoblju, uz javnu funkciju, kao gradska vijećnica služila i kao važan dio obrane grada. Motovunska komunalna palača najsačuvanija je romanička javna građevina u Istri i Hrvatskoj, pa iako je tijekom stoljeća pretrpjela mnoge graditeljske promjene na […]

Crkva sv. Stjepana, Motovun

        Župna crkva Sv. Stjepana u Motovunu podignuta je na mjestu starije crkve, a ova starija najvjerojatnije na temeljima antičke bazilike. Predaja kaže da su u starijoj crkvi, u 11. stojeću sahranjeni istarski markgrof Enghelbert i grofica Matilda. Postojeća crkva Sv. Stjepana građena je od 1580. do 1614., a današnji je oblik […]

Gradske zidine
Najranije sačuvane motovunske zidine sežu u 11. i 12. stoljeća kada su izgrađeni visoki i čvrsti bedemi pojačani kulama. Tijekom 12. i 13. stoljeća pojačava se glavni bedem. Početkom 15. stoljeća Motovun je već uobličen u gotičku utvrdu s novim gradskim vratima. Tijekom 16. stoljeća bedemi se ojačavaju, a fortifikacijskom sustavu dodaje se samostan servita s novim bastionom. U 17. Stoljeću dio zidina porušen je prema odredbama mirovnog sporazuma između Austrije i Venecije.

Kaldir, Motovun

      Kaldir (tal. Caldier), naselje 5 km jugoistočno od Motovuna (45°19′N; 13°51′E; 261 m nadmorske visine); 233 stanovnika (2011.); općina Motovun. Nalazi se na vrhu brežuljka, iznad potoka Monfrini, koji se u Mirnu ulijeva sjeverno od Motovuna (ispod gradine). Uzvisina je najvjerojatnije bila naseljena već u prapovijesti, a naselje se prvi put spominje 1258. […]

Brkač

        Brkač (tal. San Pancrazio di Montona), naselje iznad doline Mirne,  (45°20′N; 13°48′E; 150 m nadm. vis.), Stanovnici se bave tradicijskim i plantažnim vinogradarstvom i drugim oblicima poljodjelstva, a u novije se doba manji dio stanovništva orijentira na seoski turizam. U povjesnim se izvorima prvi put spominje u XII.st.

      U antici se na području današnjeg Brkača nalazilo naselje „villa rustica“ gdje se proizvodila građevinska keramika, krovne opeke i crjepovi. 1942. godine je na mjestu starije crkve iz 15. St. Sagrađena današnja crkva sv. Pankracija, rimskog mučenika, zaštitnika mladeži, zagovornika protiv glavobolje i grčeva ali i protiv krivog svjedočenja. U crkvi sv. Pankracija postoji glagoljski natpis „1602. Pop Luka“ koji dokazuje da je župa u tom razdoblju bila glagoljaška a da se bogoslužje održavalo na staroslavenskom jeziku.
Danas Brkač broji 214 stanovnika koji se pretežno bave poljoprivredom, uglavnom vinogradarstvom i vinarstvom.

Sveti Bartol

     Sveti Bartol nije jedinstveno naselje već područje koje obuhvaća mnoga manja sela. Crkva Sv. Bartola izgrađena je 1651. godine a obnovljena 2000. godine. Povoljan geografski položaj i mikroklima pogoduju poljoprivrednoj proizvodnji kojom se lokalno stanovništvo bavi. Valja naglasiti da se u ovom kraju proizvode vrhunske kobasice koje se ocjenjuju svake godine koncem siječnja.

Festival terana i tartufa

        Općina Motovun i TZO Motovun organizatori su festivala sa geografskim porijeklom – Festival terana i tartufa. Festival terana i tartufa je jednodnevna izložba i javna degustacija vina terana i proizvoda od tartufa. Najbolje vino te sorte proizvodi se u okolici Motovuna. Potaknuti blagodatima koje okružuju Motovun, izvrstan teran i tartufi, izvrsna […]

Motovun film festival

      Motovun film festival utemeljen je 1999., a na njemu se prikazuju filmovi nastali u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama, filmovi koji se ističu inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Motovun film festival je zapravo višednevni filmski maraton koji se održava koncem srpnja, u kojem se projekcije u neprekinutom nizu smjenjuju od deset […]

“Fešta od fruti”

         Udruga mladih Kaldir domaćin je festivala koji ima za zadaću promociju voća i voćnih prerađevina zahvaljujući agroklimatskim uvjetima. Đemovi, rakije, vino, kompoti, kolači zasigurno su najfinije delicije ovoga kraja. Misija festivala je da kroz izložbu, edukativnie i zabavne programe približe voćarskoj populaciji uvid u važnost voća u svakodnevnoj primjeni. Upoznavanjem tamošnjih proizvođača i obiteljskih gospodarstava prisutni imaju prilike saznati više o voćarskim temama te uvid u pripremu voćnih proizvoda.

Kaldirski Kolejani

         Uoči blagdana Sveta tri kralja (5. siječnja) Kaldirštinom od kuće do kuće, čitave noći cijelim krajem prolazi povorka kolejana, čestitara Božića i Nove godine. Pohod započinje blagoslovom vode u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja, a onda po starom ritualu kolejani, koje predvode osvijetljena zvijezda i tri kralja Gašpar, Melkior i Baltazar zastaju pred svakim domom, a nakon što ukućane razvesele nekom od tradicijskih božičnih pjesma na dar dobivaju kobasice vino i jaja.

 

 
 
 

Location

Motovun, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top