Description

Date : 25. studenoga 2021.
Website: : Vidi website
Location : Motovun, Hrvatska

Komunalna palača

        Komunalna palača najvećim je dijelom izgrađena u 13. stoljeću, a u tom je razdoblju, uz javnu funkciju, kao gradska vijećnica služila i kao važan dio obrane grada. Motovunska komunalna palača najsačuvanija je romanička javna građevina u Istri i Hrvatskoj, pa iako je tijekom stoljeća pretrpjela mnoge graditeljske promjene na njenom se zapadnom pročelju vide originalne romaničke bifore.

Kula

Kula poznata i kao „Nova vrata„ prema natpisu nad izlaznim portalom ovaj je dobila obnovom 1607. u vrijeme podestata Marca Pasqualagia. Kula je povezana s komunalnom palačom, a kroz nju i sa zidinama citadele. Nad ulaznim i izlaznim portalima, nad nekadašnjim gradskim vratima, izgrađene su mašikule kroz koje su branitelji na neprijatelja bacali teške predmete, a najčešće su ih polijevali vrelim uljem i uzavrelom vodom.

Lođa

           Na Trgu Josefa Ressela smještena je lođa, a u njoj je povremeno zasjedalo gradsko vijeće. Pod njenim su se krovom građanima obznanjivale odluke, suci donosili presude, a služila je i kao promenada na kojoj su prije zalaska sunca sramežljive poglede simpatija i ljubavi izmjenjivali mladi Motovunci mnogih pokoljenja. Motovunska lođa, kao javni prostor, spominje se 1331. kao „Lobia Maior“, ali nije poznato je li se nalazila na mjestu postojeće, podignute u 17. stoljeću.


Izvor: TZ Motovun


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Motovun, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
Top