Description

Website: : Vidi website
Location : Virovitica, Hrvatska

     Virovitica je grad na sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, a na sjeverozapadnom dijelu Slavonije, te je kulturno, političko, sportsko i administrativno sjedište Virovitičko-podravske županije.

         Virovitica se prvi put  spominje u 1234 godine u Kolomanovoj povelji kojom je Virovitica dobila titulu samostalnog kraljevskog trgovišta, od 13. stoljeća je dio Hrvatsko-ugarskog kraljevstva. Virovitica je bila važno trgovačko i kulturno središte.  U 16. stoljeću je bila pod vlašću Osmanlija. Nakon oslobođenja od Osmanlija, Virovitica je ponovno postala važno središte, a u 19. stoljeću je bila dio Austro-Ugarske.

        Virovitica je danas grad s oko 30.000 stanovnika. U gradu se nalazi više kulturnih institucija, uključujući Gradski muzej Virovitica, Gradsko kazalište Virovitica i Gradsku knjižnicu Virovitica. U Virovitici se također nalazi nekoliko obrazovnih institucija, uključujući Učiteljski fakultet u Virovitici i Visoku školu za menadžment i pravo u Virovitici.

      Virovitica je grad s bogatom poviješću i kulturom. U gradu se nalaze brojni povijesni spomenici, uključujući Župnu crkvu sv. Roka, Franjevačku crkvu sv. Antuna Padovanskog i Gradski bedemi. Virovitica je također poznata po svojim prirodnim ljepotama, uključujući Virovitičke šume i Park prirode Papuk.

Evo nekih od znamenitosti Virovitice:

Župna crkva sv. Roka: Župna crkva sv. Roka je najstarija crkva u Virovitici. Izgrađena je u 14. stoljeću, a obnovljena je u 18. stoljeću.

          Dvorac Pejačevićdvorac obitelji Pejačević izgrađen između 1800-1804 u kome je danas smješten Gradski muzej             Virovitice.

Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog: Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog je izgrađena u 17. stoljeću. U crkvi se nalazi vrijedan drveni oltar iz 18. stoljeća.

Gradski bedemi: Gradski bedemi su izgrađeni u 15. stoljeću. Dio su obrambenog sustava Virovitice koji je podignut za vrijeme Osmanlijske vladavine.

Park prirode Papuk: Park prirode Papuk je smješten u blizini Virovitice. Park je poznat po svojim prirodnim ljepotama, uključujući planine, šume i rijeke.


 

 
 
 

Video

Location

Virovitica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top