Description

Website: : Vidi website
Location : Dvorac Pejačević - Gradski muzej Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića, Virovitica, Hrvatska

           Dvorac Pejačević je jedan od najljepših i najuščuvanijih dvoraca u Hrvatskoj. Nalazi se u Virovitici, u središtu grada, i jedan je od najznačajnijih spomenika kulture u Slavoniji.

Dvorac je izgrađen između 1800. i 1804. godine, u vrijeme kada je Viroviticu posjedovala plemićka obitelj Pejačević. Dvorac je izgrađen u kasnobaroknom i ranoklasicističkom stilu, a projektirao ga je bečki arhitekt Nikola Roth.

Dvorac je jednokatna, jednokrilna građevina, s tri rizalitna istaka. Fasada je ožbukana i ukrašena štuko dekoracijama. Na vrhu pročelja nalazi se balkon s balustradom.

             Dvorac je izgrađen na mjestu nekadašnje srednjovjekovne utvrde. U dvorcu je rođena hrvatska operna skladateljica Dora Pejačević. Dvorac je bio u vlasništvu obitelji Pejačević do 1911. godine, kada ga je kupila njemačka kneževska obitelj Schaumburg-Lippe. Dvorac je bio u vlasništvu obitelji Drašković od 1911. do 1930. godine, kada ga je kupio grad Virovitica. Dvorac je obnovljen 2019. godine

          U dvorcu se nalazi Gradski muzej Virovitica. Muzej ima bogatu zbirku predmeta koji svjedoče o povijesti i kulturi Virovitice i okolice. U muzeju se mogu vidjeti arheološki predmeti, zbirka umjetnina, etnografska zbirka, zbirka glazbenih instrumenata i drugi predmeti.

Dvorac Pejačević je otvoren za javnost i može se razgledati tijekom cijele godine.


 

 

 
 
 

Video

Location

Dvorac Pejačević - Gradski muzej Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića, Virovitica, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top