Description

Location : Utvrda Nutjak, D60, Gardun, Hrvatska

       Utvrda Nutjak nalazi se 3 km nizvodno od Trilja, na desnoj obali rijeke Cetine. Podignuta je na litici iznad rijeke, nedaleko od mjesta gdje Cetina napušta Sinjsko polje i nastavlja svoj vijugavi put kanjonom do ušća u Omišu.

Krajem XV. stoljeća poljički knez Žarko Dražojević inicirao je izgradnju utvrde kako bi ojačao sjevernu granicu Poljičke kneževine u obrani od Turaka. Žarko Dražojević iskazao se kao jedan od najistaknutijih hrvatskih velikaša u borbama s Osmanlijama. Poginuo je 1508. godine i pokopan je u splitskoj katedrali. Nutjak je osvojen oko 1513. godine kada je pala i obližnja utvrda Čačvina. Mirom u Srijemskim Karlovcima 1699. godine Nutjak je dodijeljen Veneciji, a suprotna obala Cetine i tvrđava Čačvina ostale su pod turskom upravom. Uskoro Nutjak gubi na strateškoj važnosti jer je na Gardunu podignuta manja mletačka utvrda, tzv. Guardia (lokalitet Stražbenica u blizini crkve sv.Petra), odakle se mogao nadzirati obližnji turski teritorij, kao i prijelaz preko rijeke Cetine u Trilju.

Utvrdom dominira velika kružna kula, dok se na terasama južno od kule nalaze ostaci zidova drugih objekata koji su bili u funkciji obrane i stanovanja.

      Na istom lokalitetu pronađen je arheološki materijal iz ranijih razdoblja pa se može pretpostaviti da je kula Nutjak nastala na prapovijesnom lokalitetu.


Izvor: TZ Trilj

 

 
 
 

Location

Utvrda Nutjak, D60, Gardun, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top