Description

Website: : Vidi website
Location : Svetvinčenat, Hrvatska
OpisPovijestZnamenitostiDogađanja

         Svetvinčenat, Savičenta i San Vincenti, tri su naziva istog mjesta i općine kojima je polazište u imenu zaštitnika, hispanskog mučenika sv. Vincencija po kojemu nosi naziv jedna od pet crkvi koje se nalaze u mjestu. Smjestio se u središnjem dijelu Istre, na pola puta PazinPula, uz cestu koja spaja unutrašnjost s jugom poluotoka oko 16 km sjeverno od Vodnjana.

Svetvinčenat, renesansni gradić, jedan je od istarskih dragulja s bogatom poviješću i kulturom bogatom turističkom ponudom te brojnim manifestacijama koje se odigravaju u izvanredno atraktivnim povijesnim prostorima ovog gradića.

       Svetvinčenat je poznat po svojem kaštelu Morosini-Grimani, koji je bio rezidencija obitelji Grimani, jedne od najmoćnijih venecijanskih plemićkih obitelji. Kaštel je danas mjesto održavanja raznih kulturnih i zabavnih događanja, kao što su Festival plesa i neverbalnog kazališta, Festival sira, Festival vina i drugi. Kaštel s renesansnim trgom “Placom” simbol je samog mjesta.

Važan dio kulturne baštine Svetvinčenta su očuvani te iznimno cijenjeni ostaci zidnih fresaka koje se nalaze u crkvici sv. Vincenta u blizini gradskog groblja te u crkvi sv. Katarine.

        U Svetvinčentu možete uživati u tipičnim istarskim specijalitetima, kao što su fuži s tartufima, pršut, sir, maneštra i domaće vino.

       Ako volite prirodu i avanturu, možete se uputiti u biciklističku vožnju po okolici Svetvinčenta, gdje ćete vidjeti prekrasne krajolike, vinograde, maslinike i tradicionalne istarske kamene kućice koje su služile kao sklonište za pastire i poljoprivrednike – kažune. Prvog vikenda u kolovozu održava se Srednjevjekovni festival i mjesto se na 3 dana vraća u srednji vijek.

Možete se pridružiti i organiziranoj biciklističkoj vožnji Nova vinska godina, koja se održava u listopadu i nudi degustaciju mladog vina. Za ljubitelje wellnessa i spa tretmana, preporučujemo da posjetite Hotel Resort & Spa Istra, koji se nalazi nedaleko od Svetvinčenta i nudi razne usluge za opuštanje tijela i duha.

          Svetvinčent je idealno mjesto za one koji traže mir i opuštanje u prekrasnom prirodnom okruženju.

Photo: TZ općine Svetvinčenat

           Početak Svetvinčenta veže se uz samostan benediktinaca iz Ravenne, na prostoru crkve sv. Vincenta na groblju, te se uza nj oblikuje prvo manje naselje. Samostalno se spominje u dokumentu Otona II. (983) kao posjed porečkoga biskupa. U XIII. st., kada feud dobiva pulska obitelj Castropola (1211), novo urbano središte postaje utvrđena građevina upravitelja, no Svetvinčenat se uz naziv opatija navodi još 1325. u Istarskom razvodu. Poslije Castropola feud se dalje bilježi i kao vlasništvo obitelji Morosini, Krotendorf te porečkoga biskupa.

        Preko gotovo cijele sjeverne strane Place proteže se kameni kaštel Grimani, najsačuvaniji na poluotoku i najveća svetvinčenska građevina koja je već stoljećima simbol mjesta i odredište, nekad davno, vojnika, gostiju vlastele, putopisaca i trgovaca, a danas znatiželjnih prolaznika i turista. Prva tvrđava biva sagrađena još početkom 13 st., no burne godine ratovanja su za posljedice imale često uništavanje, pa zatim obnavljanje i promjenu izgleda kaštela, a osim izgleda mijenjali su se i vlasnici posjeda. Nakon biskupa, obitelji Castropola i obitelji Morosini, vlasnici kaštela postaju Crimani di San Luca, patricijska venecijanska obitelj.

        Sadašnji oblik građevina dobiva 1589. godine, kad Marino Grimani obnavlja spaljeni kaštel po nacrtu venecijanskih arhitekata Scamozzija i Campagne. Kaštel je danas jedna od ponajljepših mletačkih gradnji tog vremena u Istri. Na tri ugla-tri kule, a na četvrtom-palača sa sobama za gospodu i stanom kapetana. S tih kula su se kontrolirala sva četiri ulaza u grad. Kule su povezane bedemima koji izvana pri dnu imaju i potporni zid, a iznutra po cijeloj dužini balkon s kojeg su stražari motrili kroz otvore puškarnica. Na vratima, osim pokretnog mosta postojala je i velika rešetka za spuštanje.

         Iznad ulaza smješten je grb kaštela, sadašnji grb Svetvinčenta, te grb obitelji Grimani di San Luca. Unutra je osim širokog dvorišta bio stan upravitelja mjesta, skladište za javna davanja i municiju, oružarnica, prostorije za 200 mušketira i kopljanika i vrlo siguran zatvor – pod zemljom. U 19. st. obitelj Grimani prepušta kaštel biskupima, a oni općini početkom ovog stoljeća. Krajem drugog svjetskog rata kaštel biva još jednom spaljen.

Izvor: TZ općine Svetvinčenat

Kaštel Morosini-Grimani

         Kameni kaštel Morosini-Grimani je jedan od najsačuvanijih povijesnih spomenika u Istri, koji se nalazi u središtu Svetvinčenta i najveća je svetvinčenska građevina koja je već stoljećima simbol mjesta. Kaštel je građen u kasnom srednjem vijeku, ali ima izražene renesansne karakteristike, kao što su okrugle i kvadratne kule, prostrano dvorište i glavni […]

Srednjovjekovni festival Svetvinčent

          Srednjovjekovni festival u Svetvinčentu je kulturno-turistička manifestacija koja se održava svake godine prvog kolovoškog vikenda u ovom istarskom gradiću i vraća ga na 3 dana u srednji vijek. Festival ugošćuje 20-ak ponajboljih udruga iz cijele Europe koji svojim aktivnostima i nastupima obogaćuju program ovoga događaja. U bogatom trodnevnom programu uprizoruju […]

Raspored događanja u Svetvičentu možete pogledati na web stranicama TZ općine Svetvinčenat.


 

 
 
 

Location

Svetvinčenat, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top