Description

Date : 15. prosinca 2022.
Location : Sumartin, Hrvatska

          Smješten na najistočnijoj točci otoka Brača, Sumartin je sve popularnije turističko odredište. Ono je ujedno i najmlađe naselje na otoku koje su osnovali doseljenici s kopna u 17. stoljeću u bijegu pred turskim osvajačima. Mjesto krasi visoki kameni zvonik crkve i franjevačkog samostana sv. Martina po kojemu je mjesto i dobilo ime.

Stanovnici Sumartina su iznimno ponosni na dugu tradiciju ribarstva i brodogradnje. Najistaknutiji predstavnik te tradicije je Mario Puratić koji je izumio Puretic Power Block, napravu koja je pedesetih godina donijela revolucionarni napredak u svjetskom ribarstvu.

Kao zanimljivost, valja navesti da se u Sumartinu i bližem mu susjedstvu govori štokavskim narječjem hrvatskog jezika, za razliku od čakavske većine na ostatku otoka.

Cijenite li istinski mir i relaksaciju, goditi će vam brojne uvale i skrivene plaže, do kojih se može dospjeti samo brodicom. Istražite ih i otkrijte novu dimenziju odmora na otoku.

Ljubitelji aktivnog turizma zasigurno će uživati istražujući pješačke i biciklističke staze koje vode kroz drevne maslinike i vinograde pružajući jedinstvene mediteranske prizore.

Direktna trajektna povezanost, sigurno sidrište, opskrba vodom, strujom i gorivom za jahte, jedrilice i turističke brodice samo su dio pogodnosti koje ovo mjesto pruža.

Povijest

           Sumartin je najmlađe mjesto na otoku Braču.  Naselje su 11. studenoga 1646. utemeljili prognanici iz Bosne bježeći pred turskim osvajačima.

Novi stanovnici, predvođeni franjevcima iz Makarskoga primorja popravili su postojeću crkvicu posvećenu svetom Martinu i pokraj nje skromno prebivalište formiravši tako jezgru novoga naselja. Obrađivanjem okolnih polja i vinograda stekli su osnovicu za daljnji brz razvoj svoga naselja.

Za gradnju crkve u Sumartinu bio je zaslužan Marija Petri Niseteo koji je 6. lipnja 1709. izborio od bračkoga kneza Ivana Dominika Zane dopusnicu i pomoć cijeloga pučanstva istočnoga bračkog područja. Godine 1738. na redovničkome zboru u Sinju samostanska zajednica je proglašena pravim samostanom pa je to utjecalo na daljnji razvoj novoformiranog naselja. Osnovna škola osnovana je u mjestu 1863. godine.


Izvor: TZ Selca i Wikipedia


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Sumartin, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top