Description

Location : Sućuraj, Hrvatska

        Sućuraj (tal. San Giorgio) je općina  na istočnom kraju otoka Hvara. U sastavu općine su 3 naselja to su: Bogomolje, Selca kod Bogomolja i Sućuraj. Sućuraj je udaljen 3 nm (5 km) udaljen od kopna, a 77 km od grada Hvara.

Do Sućurja se najlakše dolazi trajektom iz Drvenika na Makarskom primorju. Trajekt plovi 25 minuta, zimi prometuje 3-4 puta dnevno, a ljeti 10-15 puta dnevno. Kad se iskrcate iz trajekta već ste u Sućurju, trajektno pristanište je jako blizu centra mjesta. Drvenik je smješten uz Jadransku cestu 86 km jugoistočno od Splita i 120 km sjeverozapadno od Dubrovnika.

Do Sućurja se može doći i tako da u Splitu uđete na trajekt do Starog Grada, a onda cestom do Sućurja, ali to je mnogo duži, skuplji i naporniji put.

Sućuraj je naseljen više od 2300 godina i kroz svoju povijest je više puta do temelja uništavan i ponovo obnavljan. Prvi poznati stanovnici Sućurja bili  su Iliri, a njihova kraljica Teuta imala je u 3. stoljeću prije Krista ovdje svoj dvorac. U 7. i 8. st. Sućuraj su naselili Hrvati, koji u njemu žive do današnjih dana.
Prvo je bio dijelom Neretvanske kneževine, a poslije je bio dijelom kraljevine Dalmatinske Hrvatske. Kroz povijest u Sućurju su se mijenjali razni gospodari i razne države: Iliri, Rimljani, Hrvati, Mlečani, Francuzi, Austrijanci, Talijani… Samo tijekom  20. stoljeća Sućuraj je bio u 6 različitih država.

U novije vrijeme Sućuraj se razvio u mali gradić koji je sam po sebi spomenik (1975. godine dobiva svojstvo spomenika kulture) jer je sačuvao našem današnjem životu slijed arhitektonskih oblika prošlosti. Crkva sv. Ante Padovanskoga u baroknom stilu sa elementima gotike danas predstavlja jedan od najvrijednih spomenika sućurjanske sakralne kulturne baštine.

Drugi vrijedan spomenik je samostan sv. Augustina i crkva sv. Jurja koja nastaje postupno od 13. stoljeća, a razvila se najviše u 15. i 16. stoljeću. Dobro se prošetati sućurjanskim ulicama zbijenih kamenih kuća, produziti šetnju oko svjetionika, juznom i sjevernom obalom rta, diviti se bojama i mora.

Brojne plaže u uvalama, bilo da se nalaze na području Sućurja ili u njegovoj blizoj okolici, omogućit ce svakome da pronađe vlastiti prostor pod suncem. Uvala Perna udaljena 1,5 km od mjesta i uvala Mlaska udaljena 3 km od mjesta jedinstveni su raritet na Jadranu jer obje uvale imaju u moru sitni prirodni pijesak kakvog nema nigdje u okolici.sucuraj beaches

Raznovrsne mogućnosti rekreacije (dnevni i noćni ribolov, biciklizam, jedrenje, ronjenje…), kulturno ljeto bogatog sadrzaja iz kojeg se kao poseban dozivljaj ističe pučka festa “Ribarska noć”, prekrasna mjesta za izlete na kopnu i moru, te blizina Međugorja, Dubrovnika, otoka Korčule i poluotoka Pelješca znače provod i zabavu za svakoga, bez iznimke i ograničenja.


 

 
 
 

Location

Sućuraj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top