Description

Location : GX7C+23 Ražanj, Hrvatska

       Stivašnica je naselje koje se nastavlja na naselje Ražanj, a smješteno je u istoimenoj uvali, 12 km jugoistočno od Rogoznice u neposrednoj blizini punte Planka (rt Ploča ili Pločica). Obzirom na geografski položaj, plaže u Stivančici su pretežno stjenovite s dijelovima obuhvaćenim betonskim terasama i ponešto šljunčanih. Besprijekorno čisto more, mir i tišina, udaljenost od buke i gužve, smještaj u privatnim apartmanima i vilama visoke kategorije od kojih su gotovo svi u neposrednoj blizini mora, garancija su potpuno opuštajućeg odmora oslobođenog svakodnevnog stresa.

Za goste željne nešto aktivnijeg odmora, pored biciklističkih staza, postoji sportsko igralište za košarku i mali nogomet, boćalište. U susjednom Ražnju u centru nalazi se market, caffe bar, restoran, info punkt pored kojeg se smjestila mala tržnica s ponudom sezonskog voća, povrća i svježe ribe ovog tradicionalno ribarskog mjesta. Na relaciji Ražanj-Rogoznica duljine 2 km morskim putem, tokom ljetne sezone svakodnevno prometuje brodska linija.

Boraveći u Stivašnici svakako trebate posjetiti Puntu Planka (rt Ploča ili Pločica) grčkim pomorcima i prije 6. st. pr. K. poznatog kao i Diomedov rt o čemu svjedoče brojni povijesni zapisi. Najistureniji je dio istočne obale Jadranskog mora koji zemljopisno i klimatski dijeli Jadran na sjeverni i Južni. To je mjesto na kojem se snažno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi, ciklone i anticiklone, morske struje. Na njemu se lome najveći valovi Jadranskog mora i vladaju najtiše bonace koje se mogu zamisliti. Sve to stvara gigantski prirodni spektal koji se ne propušta jer nešto slično nije moguće vidjeti i doživjeti igdje drugdje. Taj rt dramatično djeluje na vremenske prilike u Dalmaciji, a posebno na području Rogoznice na kojem zbog njegovog utjecaja tijekom tri ljetna mjeseca padne svega 60mm kiše, gotovo tri puta manje nego u susjednim gradovima Splitu i Šibeniku.

Za Puntu Planku vezano je i jedno od čuda koje se pripisuje kršćanskom svecu Ivanu Trogirskom koji je, nakon brodoloma hodajući po valovima, čudotvorno spasio ljude i teret pritom ne smočivši noge. U spomen na njega i njegova čudesna djela tu je 1324. na samom rtu 10-tak m od mora izgrađena zavjetna crkva koja je svojom masivnošću i rustičnošću srasla sa surovim hridima. Crkvica je otvorena tijekom cijele godine i može se razgledati, a do nje vodi makadamski put pogodan samo za šetače.


Izvor: TZ Rogoznice

 

 
 
 

Location

GX7C+23 Ražanj, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top