Description

Location : Splitska, Hrvatska

         Splitska je priobalno mjesto u Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješteno na otoku Braču. Ona je administrativno u sastavu grada Supetra, a nalazi se 4 kilometra istočno od njega i 2 kilometra zapadno od Postire.

Naselje se razvilo u 16. st., nakon osnutka u 13. st. u kojem su ga razorili omiški gusari. U Splitskoj se u antičko doba nalazila luka iz koje se izvozio brački kamen korišten za izgradnju Dioklecijanove palače u Splitu. U neposrednoj blizini Splitske, u kamenolomima Rasohe i danas se može vidjeti reljef Herakla ukesan u stijeni, djelo jednog od Dioklecijanovih klesara.

Ako ste u Splitskoj, ne propustite posjetiti župnu crkvu B.D.M. Stomorene, izgrađenu na temeljima ranije crkve iz 1288. godine. Tijekom posjeta, obratite pozornost na oltarnu palu Djevice sa svecima renesansnog umjetnika Leandra Bassano iz 1577. godine. Splitska također ima dvorac obitelji Cerinić iz iste godine, što je najstarije zdanje u mjestu.

Kao i svako mjesto, Splitska ima svoju fjeru, koja se održava 15. kolovoza na Veliku Gospu. To je prava tradicionalna pučka fešta koja se ne smije propustiti. Osim toga, sredinom srpnja (ovisno o mjesečevim mijenama) u predjelu Varoš možete uživati u Danima Varoša, tradicionalnoj ribarskoj fešti uz srdele i crno vino.

 

 
 
 

Location

Splitska, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top