Description

Location : Postira, Hrvatska

          Postira je općina u Hrvatskoj na otoku Braču kojoj pripadaju 2 naselja; Dol i Postira. Smjestila se u zaštićenoj uvali okružena vinogradima i maslinicima. Postira se razvija u 16. st. nakon što su prestale opasnosti od gusarskih napada a pa se stanovnici Dola spuštaju na obalu i tu grade naselje.

U samoj okolici Postira je nekoliko arheoloških nalazišta iz raznih povijesnih razdoblja. Najpoznatiji je Lovrečina koja je vrijedan arheološki lokalitet ali i popularna pješčana plaža pa možete spojiti razgledavanje arheoloških ostataka s ugodnim boravkom na plaži.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Općina Postira ima 1.559 stanovnika. Samo naselje Postira ima 1.429 stanovnika.

Povijest

Samo naselje Postira nastalo je u 16. stoljeću, a prvi stanovnici bili su Doljani i Poljičani koji su se iselili iz svojih mjesta i spustili k moru nakon što je nestala opasnost od gusarskih prepada. Brojne kamene kuće u luci svjedoče o nekadašnjim bračkim veleposjednicima; među njima se ističe kaštel obitelji Lazanić u kojemu se rodio hrvatski pjesnik Vladimir Nazor .

Od utvrđenih građevina u Postirima spominje se kula Lazanić koja se nije sačuvala. Tu se može pribrojiti i apsida župne crkve koja je ojačana obrambenim prozorima i puškarnicama dograđenim 1767. godine.

Župna crkva građena sredinom 16. stoljeća nosi ime sv. Ivana Krstitelja, dok su podno nje pronađeni ostaci ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. I drugi arheološki lokaliteti svjedoče o dugoj povijesti Postira: Mirje na brdu Mali brig na kojemu je pronađen ranokršćanski samostanski sklop te Lovrečina, ujedno i jedna od najljepših pješčanih uvala, gdje se nalazi ranokršćanska crkva, oboje iz 5./6. stoljeća.


 

 
 
 

Location

Postira, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top