Description

Location : Seline, Hrvatska

         Seline je naselje u općini Starigrad Paklenica u Zadarskoj županiji. Smjestilo se na široj obalnoj ravnici između planinskoga masiva Velebit i prekrasne šljunčane plaže, te kanjona Mala Paklenica. Proteže se u smjeru istok-zapad između naselja Modrič i naselja Starigrad-Paklenica. Seline su na ulazu u NP Paklenicu odnosno na ulazu u Malu Paklenicu, dok je Starigrad-Paklenica na ulazu u Veliku Paklenicu.

           Kao najveća, ali i najljepša, prirodna znamenitost na području naselja Seline ističe se kanjon Male Paklenice, odlikuju ga visoke litice, a kroz kanjon, praktički, ne postoji, odnosno izgrađena staza. Put kroz Malu Paklenicu započinje stazom koja vodi do maslinika i mlinova, a nakon svega nekoliko stotina metara puteljku se nazire kraj i turisti su prepušteni na milost i nemilost velebitskoga kamena. Malu Paklenicu krase impresivni slapovi nastali “podzidama” ispod kojih se nalaze mlinovi.

           Župna crkva Rođenja Blažene djevice Marije (Male Gospe). Sagrađena je 1840., a posvećena 1850. Obnovljena 1987. Jednobrodna sa sakristijom; glavni oltar drveni sa svetohraništem i slikom Rođenja BDM; drveni oltar prema puku; pobočni oltar od istarskog kamena i mramora s drvenim kipom Bogorodice i drveni oltar s drvenim kipom sv. Ante Padovanskoga.

          U Selinama se također nalazi starohrvatska crkva sv. Petra iz 9. stoljeća, koja je jedna od najstarijih sačuvanih takvih crkava iz tog doba u Hrvatskoj.


 

 

 

 
 
 

Location

Seline, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top