Description

Date : 13. prosinca 2021.
Website: : Vidi website
Location : Rakovica, Hrvatska
OpisZnamenitosti

         Naselje Rakovica smješteno je u središnjem dijelu Republike Hrvatske, u najjužnijem dijelu Karlovačke županije, neposredno uz granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Rakovica je udaljena od Zagreba oko 120 km u smjeru jug-jugozapad. Nalazi se uz glavnu državnu prometnicu (D1) koja spaja sjevernu i južnu Hrvatsku pa je vrlo dobro povezana sa središnjom i južnom Hrvatskom. Teritorij općine djelomično graniči sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, a najbliži veći grad u toj državi je Bihać (oko 45 km).

Općinu Rakovica čine naselja: Rakovica, Drage, Oštarski Stanovi, Rakovačko Selište, Brajdić Selo, Jelov Klanac, Gornja Močila, Rakovačka Korita, Lipovac, Stara Kršlja, Jamarje, Mašvina, Drežnik Grad, Irinovac, Drežnički Grabovac, Sadilovac, Drežničko Selište, Čatrnja, Korana, Nova Kršlja, Kordunski Ljeskovac, Koranski Lug, Basara, Brezovac i Broćanac.

        Granica općine počinje na rijeci Korani (stari redovnički mlin kod Špoljarića) i ide nizvodno rijekom Koranom sve do Koranskog Luga, otud obuhvaćajući Mašvinu ide putem između Furjana i Brezovca i putem između Videkić sela i Broćanca. Obuhvaćajući kamenolom na Broćancu, na Prisjeci izlazi na magistralnu cestu u pravcu Slunja, do ceste koja iz Slušnice vodi do Močila i ide ovom cestom oko 2 km. Dalje obuhvaća Medarice, Bjeljevine, Stožer i čitav kompleks šume Uvala te izlazi na vrh Velike Lisine, spušta se padinom na stari rezervoar vode u Lisini i odavde ravno na rijeku Koranu, odnosno na polazišnu točku.

Povijest

      Prvi zapisi o Rakovici spominju se u srednjem vijeku. Rakovica je poznata je po Rakovičkom ustanku pod vodstvom Eugena Kvaternika iz listopada 1871. godine. Bio je to neuspješan pokušaj uspostave slobodne hrvatske države. Drugo veće naselje koje se spominje već u 11. stoljeću, je frankopanski Drežnik Grad. U vrijeme turskih osvajanja, bio je vrlo važno uporište, više puta poražen, srušen i obnavljan. Današnji ostaci utvrde su proglašeni spomenikom kulture.

Baraćeve špilje, Rakovica

         Baraćeve špilje se nalaze oko šest kilometara istočno od Rakovice. Ulazi u sve tri špilje na sjevernoj su strani Baraćeve Brine. U samom podnožju Brine između ulaza u špilje je izvor Baraćevac, koji s još dva manja (bez imena) tvori potok Kršlja, što se dvadesetak metara niže sjedinjuje s potokom Suvaja. […]

Stari grad Drežnik

        Stari grad Drežnik utvrda je koja se nalazi na rubu naselja Drežnik Grad u općini Rakovica, Karlovačka županija, središnja Hrvatska. Prema povijesnim izvorima, spominje se još 1185. godine. Kroz nekoliko sljedećih stoljeća bio je u vlasništvu više gospodara, među kojima su bili članovi obitelji Nelipića, Gisingovaca, Babonića, te od 1321. godine […]

Crkva sv. Jelene, Rakovica

Rakovica je vrlo staro naselje i župa. Nakon izgona Turaka osnovana je samostalna župa (1785.). Crkva sv. Jelene Križarice  građena je više godina, do 1843., kada je dobila i svoj konačni oblik. Kao i mnoge druge, i ova crkva je zavjetna jer su se ljudi u ratu sa Turcima zavjetovali da će napraviti crkvu Sv. […]*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Rakovica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top