Description

Website: : Vidi website
Location : Rakovica, Hrvatska
OpisZnamenitosti

         Naselje Rakovica smješteno je u središnjem dijelu Republike Hrvatske, u najjužnijem dijelu Karlovačke županije, neposredno uz granicu Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Rakovica je udaljena od Zagreba oko 120 km u smjeru jug-jugozapad. Nalazi se uz glavnu državnu prometnicu (D1) koja spaja sjevernu i južnu Hrvatsku pa je vrlo dobro povezana sa središnjom i južnom Hrvatskom. Teritorij općine djelomično graniči sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, a najbliži veći grad u toj državi je Bihać (oko 45 km).

         Speleološki turizam najveći je adut Rakovice, uz turističi uređene Baraćeve špilje i projekt izgradnje Kuće špilje, u okolici se nalazi cijelo bogatstvo špiljskih sustava i jama. Odlučite se za speleološku avanturu i krenite u tišinu podzemlja hrvatskog krša i otkrijte veličanstvene sige i podzemne kanale stvorene rukom Majke Prirode. A ako poželite samo mali bijeg u mrak, posjetite Baraćeve špilje, ohladite se na ljeti na 9° C i provjerite tko je živio ovdje prije svih nas. Bliski susret s nosorogom, špiljskim medvjedom, lavom i hijenom doživjet ćete kroz paleontološke nalaze kostiju u špilji.

Treba li vam više adrenalina, želite li doživjeti čaroliju leta, tada se zaputite u Adrenalinski park Plitvice i gledajte svijet iz ptičje perspektive dok ispod vaših nogu stjenovitim kanjonom teče Korana. Ili želite vožnju prirodom ATV Quadom? Ili možda paintball s ekipom neustrašivih ratnika? Želite isprobati millitary drill na poligonu? Jahati konjima kroz šume i preko livada? Voziti bicikl ili naprosto uživati u hodanju ili planinarenju? Uživati u prirodi uz gastronomski užitak degustacija domaćih sireva, kobasica i rakije od prirodnih sastojaka? Privlače vas streličarstvo ili alpinizam? Želite pozdraviti Eugena Kvaternika? Ili jednostavno na miru sjesti u hlad crkve svete Jelene? Ako ste na bilo koje pitanje odgovorili potvrdno, Rakovica je tu da vam ispuni sve želje.

Povijest

      Prvi zapisi o Rakovici spominju se u srednjem vijeku. Rakovica je poznata je po Rakovičkom ustanku pod vodstvom Eugena Kvaternika iz listopada 1871. godine. Bio je to neuspješan pokušaj uspostave slobodne hrvatske države. Drugo veće naselje koje se spominje već u 11. stoljeću, je frankopanski Drežnik Grad. U vrijeme turskih osvajanja, bio je vrlo važno uporište, više puta poražen, srušen i obnavljan. Današnji ostaci utvrde su proglašeni spomenikom kulture.

Baraćeve špilje, Rakovica

         Baraćeve špilje se nalaze oko šest kilometara istočno od Rakovice. Ulazi u sve tri špilje na sjevernoj su strani Baraćeve Brine. U samom podnožju Brine između ulaza u špilje je izvor Baraćevac, koji s još dva manja (bez imena) tvori potok Kršlja, što se dvadesetak metara niže sjedinjuje s potokom Suvaja. […]

Stari grad Drežnik

        Stari grad Drežnik utvrda je koja se nalazi na rubu naselja Drežnik Grad u općini Rakovica, Karlovačka županija, središnja Hrvatska. Prema povijesnim izvorima, spominje se još 1185. godine. Kroz nekoliko sljedećih stoljeća bio je u vlasništvu više gospodara, među kojima su bili članovi obitelji Nelipića, Gisingovaca, Babonića, te od 1321. godine […]

Crkva sv. Jelene, Rakovica

Rakovica je vrlo staro naselje i župa. Nakon izgona Turaka osnovana je samostalna župa (1785.). Crkva sv. Jelene Križarice  građena je više godina, do 1843., kada je dobila i svoj konačni oblik. Kao i mnoge druge, i ova crkva je zavjetna jer su se ljudi u ratu sa Turcima zavjetovali da će napraviti crkvu Sv. […]


 

 
 
 

Location

Rakovica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Čilipi, Hrvatska
Top