Description

Website: : Vidi website
Location : Baraćeve Špilje, Rakovica, Hrvatska

         Baraćeve špilje se nalaze oko šest kilometara istočno od Rakovice. Ulazi u sve tri špilje na sjevernoj su strani Baraćeve Brine. U samom podnožju Brine između ulaza u špilje je izvor Baraćevac, koji s još dva manja (bez imena) tvori potok Kršlja, što se dvadesetak metara niže sjedinjuje s potokom Suvaja. Kršlja teče nekoliko kilometara kroz polje i na njegovom istočnom dijelu, nizom ponorčića, ulazi u Varićakovu špilju, gdje čini glavninu vodene mase u njenim kanalima.

Gornja Baraćeva špilja, jedina je otvorena za turističke posjete,  unutar Značajnog krajobraza Baraćeve špilje.  Između velebnih siga posjetitelje vodi stručni vodič od kojega će u jednosatnoj šetnji doznati sve o tisućljetnom nastajanju ovog podzemnog blaga i pronađenim vrijednim arheološkim nalazima.

Svaki djelić ovog spomenika prirode potpuno je fascinantan, od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu prepunu stalagmita, stalaktita i do desetak metara visokih stupova (stalagnata), preko nekadašnjeg staništa špiljskog medvjeda i Zmajevog ždrijela, pa sve do Dvorane izgubljenih duša. A onda će pri kraju posjeta na trenutak priča stati i pretvoriti se u apsolutnu tišinu i mrak kako bi posjetitelji taj jedinstveni doživljaj podzemlja zauvijek ponijeli sa sobom. 

       Svi posjeti organizirani su u pratnji vodiča. Vrijeme polaska nije unaprijed određeno, već se formira prema dolasku posjetitelja, a vrijeme čekanja na polazak je od 10 do 45 minuta. Temperatura u špilji uvijek je oko 9 stupnjeva, tijekom cijele godine, pa je poželjno sa sobom imati prikladnu odjeću i obuću.

Osim špilje, za ljubitelje prirode otvorene su i 3 pješačke staze nazvane po velikim zvijerima koje borave upravo unutar značajnog krajobraza Baraćeve špilje – Vučja (1,2 km), Risja (3,1 km) i Medvjeđa (7,5 km). Hodajući uređenim stazama kroz šumu, ovisno o odabranoj stazi, posjetitelji imaju priliku vidjeti ponikve, škrape, kamenice, izvore, ponore, potoke i jame te tako zaokružiti priču o kršu, odnosno snazi koju voda ima u vapnenačkim stijenama.

Na izletištu podno brda u kojem su smještene Baraćeve špilje, nalazi se dječje igralište, teren za badminton i mini nogomet s opremom te klupe na kojima uz žubor vode s izvora Baraćevac možete odmoriti ili napraviti piknik uz potok.

INFO

Lokacija: Nova Kršlja bb, 47245 Rakovica
Tel: +385 47 782 113

E-mail: info@baraceve-spilje.hr
Web: www.baraceve-spilje.hr

 

 
 
 

Video

Location

Baraćeve Špilje, Rakovica, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Čilipi, Hrvatska
Top