Description

Location : Rakovica 60, 47245, Rakovica, Hrvatska

Rakovica je vrlo staro naselje i župa. Nakon izgona Turaka osnovana je samostalna župa (1785.). Crkva sv. Jelene Križarice  građena je više godina, do 1843., kada je dobila i svoj konačni oblik. Kao i mnoge druge, i ova crkva je zavjetna jer su se ljudi u ratu sa Turcima zavjetovali da će napraviti crkvu Sv. Jeleni Križarici ukoliko im pomogne pobijediti Turke. U Drugom svjetskom ratu crkva je teško je oštećena. Razoren je bio župni stan u kojem su stradale neke župske knjižnice iz senjske i modruško-krbavske biskupije.

U Domovinskom ratu crkva je pretrpjela velike štete i razaranja. Između 15.i 30. listopada 1991. crkva je zapaljena i razorena nakon višednevnog granatiranja. Nakon povratka 1995. pristupilo se obnovi. Polovicom lipnja 1997. počeli su građevinski radovi koji su trajali godinu dana. To je bila i prva obnovljena crkva u Slunjskom dekanatu. U unutrašnjosti je crkva temeljito uređena jedino još nedostaje pravi veliki oltar kao što je bio prije uništenja.

         Svake godine 18. kolovoza u Rakovici se slavi blagdan Sv. Jelene. Mještani takav blagdan popularno nazivaju “zbor”, a u ostalim dijelovima Hrvatske čest je naziv proštenje ili kirbaj.


 

 
 
 

Location

Rakovica 60, 47245, Rakovica, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Čilipi, Hrvatska
Top