Description

Website: : Vidi website
Location : Pirovac, Hrvatska

         Pirovac je mjesto i istoimena općina u Šibensko-kninskoj županiji. Općina Pirovac obuhvaća tri naselja: Pirovac, Kašić i Putičanje. Nalazi se na Jadranskoj magistrali, 23 km sjeverozapadno od Šibenika, na obali Pirovačkog zaljeva.

Pirovac je uz Primošten, Vodice i Murter najznačajnije turističko središte Šibenske rivijere. Turizam je osnovna gospodarska djelatnost. Smještaj je organiziran u apartmanima i sobama privatnih iznajmljivača.

Pirovac je priroda bogato obdarila smještajući ga na obalu između mora i Vranskog jezera.  Obalu ocrtava njena razvedenost sa brojnim uvalama u kojima su se smjestile kristalno čiste kamene i šljunčane plaže i otoci na čijem arhipelagu se smjestio Nacionalni park “Kornati.  Šetnje prekrasnom prirodom, biciklističke vožnje, bavljenje raznim sportskim i rekreacijskim aktivnostima, jedrenje, ronjenje, upoznavanje povijesno-kulturnih starina, dalmatinskih kuhinja, samo su mogućnosti za ugodan odmor koje vam može pružiti Pirovac.

Osim bavljenja turizmom, stanovništvo Pirovca ostalo je vjerno tradicionalnom, zdravom načinu života oslonjenom na ribarstvo i poljoprivredu. Naselje je zadržalo sve tipične značajke mediteranskog arhitektonskog izričaja.

Povijest

        Pirovac je u Srednjem vijeku u  vlasništvo stare hrvatske plemenitaške loze Šubića, kasnije u rukama Šibenske biskupije i šibenskog plemstva, Pirovac je sa svojim prekrasnim plažama oduvijek bio mjesto za odmor privilegiranih, mjesto za ugodno življenje. O tome svjedoče i stari zapisi o Pirovcu (prve spomene nalazimo već u dokumentima s kraja 13. stoljeća), ali i ostaci naselja iz vremena Rimskog imperija na obližnjem otoku Sv. Stjepana. Naselje se posebno brzo razvijalo tijekom 15. i 16. stoljeća kada ga naseljavaju bjegunci pred turskom najezdom.

Brojni povijesni spomenici iz toga vremena svjedoče o dinamičnom razvoju mjesta u davnim stoljećima: gotički sarkofag s reljefom iz 1447. g. u kapelici obitelji Vrančić-Draganić na mjesnom groblju, gotička crkva Sv. Jurja iz 1506. godine koja je u 18. st. obnovljena u baroknom stilu, ostaci franjevačkog samostana na otoku Sv. Stjepana iz 1511. godine.


 

 
 
 

Video

Location

Pirovac, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top