Description

Website: : Vidi website
Location : Vodice, Hrvatska

OpisPovijestZnamenitostiNaseljaPlaže

        Vodice su turističko središte smještene na idealnoj poziciji na samom središtu jadranske obale u širokom zaljevu, 11 km sjeverozapadno od Šibenika, centra Šibensko-kninske županije. U administrativnu jedincu Vodice ubrajaju se obalno naselje Srima, dva otočna naselja na PrvićuŠepurina i Luka te mjesta u unutrašnjosti: Grabovci, Gaćelezi, Čista Velika i Čista Mala.

         Vodice danas broje oko  10.000 stanovnika  od kojih se većina bavi turizmom. Vodice idealno su mjesto za provesti odmor, poznate po raznolikosti svoje  turističke ponude i ljubaznim domaćinima.
Turizam u Vodicama ima tradiciju dužu od šezdeset godina, razvio se u glavnu gospodarsku djelatnost i učinio je Vodice nadaleko poznatom turističkom destinacijom koju odlikuje bogat i raznolik kulturno-zabavni program Vodičkog ljeta, a za svoje turističke uspjehe i kvalitetu ponude Vodice su dobile mnogobrojne nagrade i priznanja struke i gostiju.

         Dan grada Vodica i župe Našašća Svetog Križa slavi se 3. svibnja na dan zaštitnice grada svete Jeline. Posebno se štuje i Gospa od Karmela 16. srpnja, čije je svetište podignuto na obližnjem brdu Okit.

         Prema arheološkim nalazima zaleđe Vodica je nastanjeno još u pretpovijesno doba (Šabin brdo-željezno doba, Velištak- kasni neolitik). U doba Rimskog Carstva ono je bilo značajno trgovačko sjecište putova s naseljima na Velikoj Mrdakovici i u Dragišićima. U podnožju Velike Mrdakovice, u neposrednoj blizini naselja i nekropole nalazi se i savršeno očuvana rimska kaptaža iz 1. stoljeća.

Prvo spominjanje imena Vodice datira iz 1402. godine, iz dokumenta Velikog vijeća grada Šibenika, kojim se od svih općinskih zemlji u Vodicama (…terras de Vodice…) zahtjeva davanje desetine za gradnju šibenske katedrale sv. Jakova.
Prva župna crkva Našašća sv. Križa (kraj današnjeg Hotela Punta) posvećena je 1421. godine, a Vodice su tek 1484. postale kapelanijom.
Čini se da je snažnije naseljavanje obale usko povezano s jačanjem straha od turske opasnosti. Početkom 15. stoljeća Vodice su u sklopu Mletačke Republike. Mletačka vlast nalaže gradnju utvrda i bedema na višim uzvisinama oko gradova, pa 1509. godine započinje i gradnja utvrde na Rakitnici radi što bolje preglednosti okolice i mogućnosti sakrivanja stanovništva od neposrednih ratnih sukoba, pljački i otimačina. Međutim, Osmanlije 1571. godine osvajaju Rakitnicu i obližnju utvrdu u Dazlinama te opasno ugrožavaju Vodice. Slijedećih godina i tijekom Kandijskog rata (1645.-1669.) kršćanska vojska je više puta pokušavala preoteti Rakitnicu, ali su se Osmanlije na tom mjestu uspjele zadržati sve do kraja Morejskog rata (1684.-1699.) kad su protjerani s područja šibenske komune.

Slomom turskog carstva i oslobođenjem vodičkih polja, ponovno oživljava poljoprivreda, život se vraća u maslinike i vinograde. Još u 17. stoljeću Vodičani su bili poznati po proizvodnji izuzetno kvalitetnog maslinova ulja, vina i po izvrsnim višnjama. Sve bolji uvjeti života uzrokuju širenje mjesta i preko gradskih zidina.

Pod vlašću Austro-ugarske gradi se riva i lukobrana, sramežljivo se budi društveni život Vodica, ali i dalje narod je siromašan, opterećen visokim davanjima prema državi i plemićima. Iako na moru, stanovništvo je i dalje ostalo vjerno tradicionalnoj poljoprivredi i obrađivanju naslijeđenih polja, a za razvoj pomorstva, ribarstva i brodogradnje gotovo u potpunosti su nezainteresirani.
Krajem 19. stoljeća u Vodicama se ureduje pošta i telegraf, žandarmerijska stanica, financijski delegat, osniva Glazba i Hrvatski soko, Križarsko bratstvo sa svojim domom, otvara se čitaonica, Težačka zadruga, lučko zastupništvo i djetište. Sve do 1891. godine Vodice su bile u sastavu Općine Tisno.

Nakon raspada Austro-ugarske i po završetku Prvog svjetskog rata i talijanske okupacije, Vodice su u sastavu Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Poslije II. svjetskog rata su u sastavu Jugosalvije a od 1991. godine samostalne Republike Hrvatske.

Godine 1997. Općina Vodice postaje Grad, s Mjesnim odborima Prvić Šepurina, Prvić Luka, Srima, Čista Velika, Gaćelezi, Grabovci i Čista Mala.


Izvor: Grad Vodice

Memorijalni centar Faust Vrančić

           U Prvić Luci na otoku Prviću 2012. godine otvoren je Memorijalni centar Faust Vrančić posvećen prvom hrvatskom leksikografu, velikom izumitelju i biskupu Faustu Vrančiću. U Memorijalnom centru Faust Vrančić možete upoznati život i djela Fausta Vrančića, čovjeka kojeg svijet danas najviše pamti kao izumitelja Homo Volansa – letećeg čovjeka, a on […]

Crkvica sv. Križa

Ova jednostavna gotička crkvica sagrađena je 1402. godine. Posvećena je sv. Križu 1421. godine kad je ujedno bila i župna crkva, a u njezinom okruženju bilo je groblje.

Crkvica, izgrađena u gotičkom stilu, tipičan je primjer ruralne sakralne arhitekture. Vrijedan detalj je stara romaničko-gotička škropionica na stupu, jedinstven primjerak u ovom dijelu Dalmacije.

 

Župna crkva sv. Križa

Župnu crkvu sv. Križa gradio je poznati majstor dalmatinskog baroka Ivan Skok. Godine 1725. Skok radi na kapeli glavnog oltara, koja je uklopljena u kasnije proširenje crkve (od 1746. do 1749.), kada je crkva dobila skladno pročelje, s baroknim portalom i raskošnom rozetom, i pobočne zidove s ovalnim baroknim prozorima.

Autor oltarnih pala poznati je slikar dekorativnih fresaka Eugenio Moretti Varese. Pale, od kojih jedna prikazuje Svetu Obitelj, a druga Srce Isusovo i svece Vinka Mučenika i Stani­slava Kostku, najvjerojatnije su naručene 1851. godine.  Zvonik je djelo majstora Vicka Macanovića Dubrovčanina. Crkva je posvećena 1760. godine.

Crkva Gospe od Karmela

       Gledajući s mora, panoramom Vodica dominira brdo Okit sa crkvom Gospe od Karmela. Prva crkva na ovom uzvišenju dignuta je još u 17. stoljeću, vjerojatno na temeljima još starije kapelice. Kasnije, početkom 20. stoljeća od podnožja do vrha brda izgrađen je Put križa sa četrnaest kapelica, od kojih svaka označava jednu postaju križnoga puta.

Crkva je nekoliko puta nadograđivana, dva puta je porušena, u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Sadašnji izgled crkve Gospe od Karmela djelo je zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

Srima, Vodice

           Srima je naselje u sastavu Grada Vodica, u Šibensko-kninskoj županiji. Nalazi se istočno od Vodica. Ako ste od onih koji se zaista žele odmoriti na godišnjem odmoru, za vas je Srima pravi izbor. Na raspolaganju vam stoje mnogobrojni privatni apartmani uz samu obalu. Ovdje, doslovce, sa doručka na vašoj terasi silazite na lijepo […]

Prvić Luka, Vodice

             Prvić Luka je naselje na jugoistočnom dijelu otoku Prviću, kraj Vodica.  Prvi naseljenici vjerojatno su bili pustinjaci. Kasnije, od 15. stoljeća, mjesto postaje plemićko odmaralište, a naseljavaju ga i svećenici benediktanskog i franjevačkog reda, koji podižu samostan, a kasnije i dvije crkve. S vremenom, broj stanovnika se povećao, a […]

Prvić Šepurine, Vodice

         Prvić Šepurine je  na otoku Prviću u sastavu gradaVodica.  Iako je otok prvobitno naseljen u ranom srednjem vijeku, najvažniji val stanovništva dolazi u 15. stoljeću a vezano uz veliku tursku opasnost kada se na otok seli stanovništvo velikog srednjovjekovnog naselja na Srimi i osniva Prvić Šepurinu. Nekad se stanovništvo aktivnije bavilo […]

Plaže

Plava plaža
Vićevica
Male Vrulje
Hangar
Imperial
Lovetovo – Srima
Sirma
Trstevica

 

 
 
 

Location

Vodice, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top