Description

Date : 11. prosinca 2021.
Location : Murter, Murter, Hrvatska

         Murter je najveće naselje istoimenog otoka, smješteno na sjeverozapadnoj strani koje pripada općini Murter-Kornati. Udaljeno je 10ak nautičkih milja od jednog od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske, Kornatskog otočja. Naselje Murter broji nešto više do 2000 stanovnika, dok na Kornatima živi 27 stanovnika. Mještani Murtera vlasnici su gotovo svih kornatskih i susjednih otoka.

Murter je okružen brežuljcima Radučem (125 m), Sv. Rokom (70 m), i Gradinom (62 m). Murter se širi prema uvali Hramini, u kojoj je izgrađena marina, prema uvali Slanica. Osim plaže Slanice, Murter ima još četiri plaže, a to su Luke, Podvrške, Čigrađa i Kosirina. Uvala Hramina relativno je dobro zaštićena od vjetrova, osim bure. S vidikovca crkve Svetog Roka pruža se pogled na okolna mjesta, brojne otoke, otočiće i uvale, ali i 10-ak milja udaljene Kornate.

         Na brdu Gradina, nalaze ostatci rimskih građevina, antičkog naselja Colentum. Murter se prvi put spominje 1251. godine i to kao Villa Magna (Veliko Selo). Kasnije je naselje dobilo ime Srimač, a od 1715. godine ima sadašnje ime. Proteže se na jednu stranu do uvale Hramina, koja je zbog svog položaja zaštićena od vjetrova stoga je u njoj izgrađena marina. Na drugu stranu naselje se proteže do uvale Slanica u kojoj je smještena jedna od najpoznatijih plaža.

Murter je bio mjesto težaka i ribara, i nema puno reprezentativnih objekata, ali svakako treba posjetiti crkvicu Gospa od Gradine iz 17. stoljeća, Kapelicu Sv. Roka u Starom selu iz 1760. godine te crkvu Sv. Mihovila podignutu 1770. godine.  Svim posjetiteljima naselja Murtera, odnosno otoka, preporučamo da se iz Murtera zapute prema nacionalnom parku Kornati, koji su ujedno najveća, najrazvedenija i najatraktivnija otočna skupina sastavljena od 89 otoka, otočića i hridi.

Za smještaj Murter nudi manje hotele, dva auto-kampa, dvije manje marine te mnoštvo privatnih apartmana i soba.


Izvori: Wikipedia, 


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Murter, Murter, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
  • Makarska, Hrvatska
  • Sveti Lovreč, Hrvatska
Top