Description

Date : 19. veljače 2022.
Location : Otok Vrgada, Hrvatska

        Otok Vrgada pripada priobalnom dijelu zadarskog arhipelaga a nalazi se na njegovu krajnjem jugoistočnom dijelu. To je relativno malen otok s površinom od 3,67 četvornih kilometara. Pokriven je šumom, na sjeveroistočnom dijelu, dok se jugozapadna obala strmo spušta u more. Udaljen je od kopna svega 2,5 nautičkih milja. Lokalna brodska linija povezuje ga s Pakoštanima i Biogradom.

Više od dvije trećine otoka Vrgade prekriveno je gustom borovom šumom. Na većini tih prostora nekada su se nalazili rodni vinogradi koje je u prošlom stoljeću uništila peronospora. Obala je bogato razvedena. Osim glavne pristanišne luke, nazvane Luka, i najveće otočne uvale za privezivanje ribarskih brodova i brodica – Pocrikve, odnosno Prizne, postoji tu i nekoliko manjih uvala i dražica te pješčana plaža Podbrizi i veća uvala Kranje na jugu otoka.

         Na Vrgadi se nalaze tri crkve. Današnja župna crkva sv. Trojice dovršena je 1687. g. Dimenzija je 21 x 7,50 m. Pored nje nalazi se zvonik  s 3 zvona. Jednobrodna starokršćanska crkvica sv. Andrije, pučki sv. Jadre, nalazi se u mjesnom groblju pokraj mora, na zapadnoj strani strmoga brda Gradine. Kapelica Gospe od Zdravlja nalazi se u palači knezova obitelji Damiani, koji su u 18. i 19. st. bili posjednici Vrgade. Na kamenu zidu imala je glagoljski natpis i u njoj vrijednu uljenu sliku Gospe s Djetetom u bizantskom stilu, obloženu srebrnim okvirom.

        Na otoku nema automobila, ipak imate sve na dohvat ruke,  trgovina i nekoliko ugostiteljskih objekata, crkva… čisto more i pristupačne plaže glavna su obilježja ovog stalno naseljenog otoka. Vrgada je idealno mjesto turistima željnim opuštanja i mira.


Izvor: Pakoštane


*****  Ovdje može biti Vaša reklama *****

 
 
 

Location

Otok Vrgada, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Bribir, Hrvatska
  • Ogulin, Hrvatska
  • ACI Marina Vodice, Vrulje, Vod...
  • Bell tower, 22233, Prvić Luka,...
  • Forum, Pula, Hrvatska
Top