Description

Location : Mošćenice, Hrvatska

           Mošćenice je mali grad u zaleđu  Mošćeničke Drage, utvrđena stara jezgra grada je upisan u registar hrvatske kulturne baštine i  ima čak je domaćin dva svjetska prvenstva!

           Tijekom Uskrsa se održava tradicionalno natjecanje u bacanju jaja gdje je cilj baciti novčić (kovanicu 1 €) s udaljenosti od 2,8 metara i uspješno probiti ljusku jaja. Natjecanje privlači stotine sudionika iz regije, kao i iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.
Domaći i strani posjetitelji također sudjeluju u natjecanju u bacanju papirnatih aviona, gdje lansiraju svoja vlastita djela preko gradskih zidova prema moru. Prema lokalnim pričama, jedan natjecatelj je čak uspio “sletjeti” svoj papirnati avion na plažu Sv. Ivan, koja je povezana s Mošćenicama stepenicama od točno 753 stube.

        Osim prilike da se okiti titulom svjetskog prvaka u ovim neobičnim disciplinama, Mošćenice također pruža posjetiteljima priliku da saznaju kako se nekad živjelo u ovoj regiji kroz bogato opremljenu etnografsku zbirku koja se nalazi na ulazu u starom gradu i gdje se čuvaju mnoge tradicionalne odjeće, alati, ukrasi i predmeti koji svjedoče o životu naših predaka. Pored zbirke, obavezno posjetite i Mošćenički toš, mlin za msline koji je star oko 300 godina i simbol ovog srednjovjekovnog grada.

         Mošćenice imaju bogatu sakralnu baštinu koja se sastoji od crkava Svetog Andrije Apostola, sv. Bartola, sv. Sebastijana i Kapela Križnoga puta na brdu Kalvarija.

Najvažniji dan za Mošćenice koji se i danas slavi je Kandelora ili Svijećnica, kada vjernici nose svijeće na posvetu u Crkvu sv. Andrije; taj je datum proglašen povijesnim danom Mošćenica i svečano se obilježava svake godine početkom veljače. Mošćenice su imale i statut koji potječe iz prve polovice 17. stoljeća.

         Ljubitelji umjetnosti također će uživati ​​u Međunarodnoj likovnoj koloniji Mošćenički pinel koja se održava krajem kolovoza i okuplja umjetnike iz cijele Europe koji slikaju na trgovima grada, pod njegovim lukovima i na njegovim pitoresknim stepenicama.


Izvor: TZG Opatije

 

 
 
 

Location

Mošćenice, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Plaža Crni Molo, Crikvenica, H...
  • Dominikanski samostan i crkva ...
  • Crkva sv. Stjepan, Trg Sv. Stj...
  • Rajska Plaža, Lopar, Hrvatska
  • Čilipi, Hrvatska
Top