Description

Location : Lovran, Hrvatska

            Lovranci su jako ponosni na svoje marune  pa su im svake godine u listopadu posvetili manifestaciju nazvanu Marunada koja se već skoro pet desetljeća održava u Lovranu te obližnjim selima Lignju i Dobreću. Na Marunadi se nude proizvodi pripremljeni od kestena, tradicionalnih pečenih maruna i od njih sastavljenih jela. U kavanama i slastičarnama spravljaju se kolači, slastice i torte, a u konobama i restoranima, mogu se kušati originalna domaća jela i jela na bazi maruna. Uz delicije od kestena posjetitelji mogu uživati i u domaćim medicama, rakijama na bazi meda, kao i u domaćem mladom vinu, a vikendima se priređuju fešte od maruna koje obuhvaćaju zabavne i sportske sadržaje.

        U srednjem vijeku kronike spominju Lovran kao grad pomoraca, ribara i trgovaca voćem. Lovranci su najviše trgovali svojim čuvenim marunima s  padinama Učke. Lovranski maruni glase za jednu od najkvalitetnijih vrsta kestena na svijetu (s njima se mogu usporediti samo slovenski Gorički maruni te talijanski Gentile de Torino).

Šume ili točnije voćnjaci tog plemenitog pitomog kestena koji se uzgajaju u zaselcima iznad Lovrana Dobreću, Lignju, Tuliševici, Kožulima i Lovranskoj Dragi nastali su križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli iz neke od zemalja Dalekog istoka, najvjerojatnije Japana.

         Britanski The Guardian tu je manifestaciju proglasio jednom od deset najboljih europskih jesenskih gastro festivala. Lovranska Marunada našla se i u društvu sličnih manifestacija iz Švicarske, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije i Španjolske na švicarskom web portalu Kastanienland koji promiče pitome kestene, jela od njih kao i manifestacije koje promoviraju kestenje.


 

 

 

 
 
 

Location

Lovran, Hrvatska
Write a Review

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top