Description

Location : 9J2F+4M Dol, Hrvatska

         Dol na otoku Braču slikovito je srednjovjekovno selo koje danas broji oko sto stanovnika nalazi se dva kilometra južno od Postira.

Ova oaza mira i tišine nezaobilazna je postaja brojnih turista, a među njima i ljubitelja pješačenja i biciklizma jer se u Dol može doći uređenim putovima i stazama iz raznih smjerova.

Već na samom ulazu bez daha ostavljaju kuće tradicionalno pokrivene kamenim pločama, kao i brojne špilje od zrnatog kamena hrapoćuše koje su nekada bile ljudske nastambe, a danas skloništa za stoku, spremnici za ogrjevna drva, stanište golubova, sova i vivera*.

Selo špilja, hrapoćuše i vivera

             Prirodni i kulturni krajolik Dola obilježen je fenomenom prirodnih, plitkih špilja (spila). One se uzdižu nad udolinom s obje strane i poput prirodne utvrde okružuju selo. U Dolu ih je oko trideset, pa ovo selo nazivaju i bračkim Betlehemom. Obrasle su mediteranskim raslinjem, a na njihovim zapadnim padinama nalazi se sloj plodnog tla na kojem su se uzdigli maslinici.

Špilje su nastale u crvenkastim stijenama zrnatog kamena hrapoćuše (breča) koji se koristio kao građevinski materijal.

Dol je malo selo koje je lako obići pješice. Njegova kulturna baština skriva se u kamenu, pročeljima kuća, malenim vrtovima, krušnim pećima i gustirnama. Bez velebnih spomenika, Dol je svojom arhitekturom spomenik tradicionalne dalmatinske gradnje i otočkog života.

Dol karta


Izvor: TZO Postira

 

 
 
 

Location

9J2F+4M Dol, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top