Description

Location : Žman, Hrvatska

          Žman je naselje i lučica na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, nalazi se sjeverozapadno od naselja Sali i Zaglava te jugoistočno od Luke. Žman je smješten u uvali Žmančica, a okružen je brdima Gračinom te Velikim i Malim Slotnjakom.

Stariji dio Žmana, koji se sastoji od zaseoka Južnji kraj, Zmorašnji kraj i Goričina, leži u unutrašnjosti južno od obale, a noviji uz obalu uvale Žmanščice.  Žman je na regionalnoj prometnici koja prolazi uzduž otoka.

Žman se prvi put spominje se u 13. stoljeću, 11. lipnja 1260. godine, kad je papa Aleksandar IV., pišući potvrdu o posjedima samostana Sv. Nikole u Zadru, spomenuo posjede u Žmanu, župnu crkvu, polja i vinograde, pod nazivom Mežano. U okolici naselja postoje nalazišta iz pretpovijesnog doba.

Župna crkva Sv. Ivana Krstitelja (trobrodna bazilika) spominje se od 13. st., ali nije sačuvala prvobitne oblike. U žmanskoj župnoj crkvi sačuvani su mnogi vrijedni umjetnički predmeti.

Posebitost Žmana su plodna polja smještena na području Malog i Velikog jezera, što Žmance čini vrlo vještim poljoprivrednicima. Plodove svojih ruku mještani će rado ponuditi svojim gostima, a okus domaćeg vina, sira i maslinovog ulja zasigurno će ostati u sjećanju svim ljubiteljima dobre spize.


 

 

 
 
 

Location

Žman, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Tkon, Hrvatska
  • Stobreč, Hrvatska
  • Podstrana, Hrvatska
  • Plaża, D8, Lokva Rogoznica, Hr...
  • Plaža Nemira, Omiš, Hrvatska
Top