Description

Location : Vrboska Otok Hvar, Vrboska, Hrvatska

       Vrboska je naselje na otoku Hvaru, u općini Jelsa. Nalazi na sjevernoj obali otoka Hvara, u dnu dubokog zaljeva na sjeveroistočnoj strani Starogradskog polja. Vrboska, (lok. Varboska) Ime je dobila po mjestu Vrbanju, budući je Vrboska nastala kao luka Vrbanja.

Vrboska,  čiju Velu i Molu bondu povezuju slikoviti kameni mostići, zbog čegaje nazivaju i  “Mala Venecija”. Okružena gustom borovom šumom, svojim mostićima, popločanim uličicama, te renesansnim i gotičkim kućama s obje strane zaljeva kojeg krasi otočić u sredini uvale, prizor je kojeg će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Vrboska je poznata kao najribarskije mjesto na otoku Hvaru, o čemu svjedoči i bogata zbirka Ribarskog muzeja. Staro ribarsko mjesto danas je turistički gradić koji svojom ljepotom, brojnim znamenitostima, te mirom kojim odiše iz svakog kutka osvaja svakog posjetitelja.

Povijesna jezgra mjesta – Pjaca – nalazi se na strmoj uzvisini s južne strane oko četiri kilometra dubokog zaljeva, omeđenog Rtom Glavica i ulazom u Jelšanski zaljev. Smjestila se oko crkve svete Marije (crkva-tvrđava) do iza crkve svetog Lovre (zaštitnika mjesta) i. Zapadno od jezgre, uz bočati potočić premošten s tri mostića, nalazi se vrlo slikoviti stari dio – Podva. Na sjevernoj obali izgrađeno je naselje vikendicâ. Izgled mjesta vrlo je slikovit i osebujan, a njime dominira monumentalna građevina crkve svete Marije. Mjesto je sa sjevera i istoka okruženo gustom borovom šumom, a s juga i zapada Starogrojskim poljem.

         Brojnim umjetninama koje čuvaju Crkva tvrđava i Crkva Sv. Lovre, Vrboska je prava poslastica za sve ljubitelje kulturnih znamenitosti, te je svakako nezaobilazno odredište u razgledavanju kulturne baštine otoka.

          Vrboska danas uglavnom živi od turizma i trgovine, te od prihoda koje stanovnici ostvaruju u drugim mjestima otoka Hvara. Najvažniji gospodarski objekt je ACI marina Vrboska. Od autohtonog gospodarstva očuvala se jedna ribarska družina i nešto tradicionalne poljoprivrede.

Želite li doživjeti šarm tipičnog dalmatinskog gradića, te uživati u miru daleko od gradske vreve, posjetite Vrbosku i prepustite se čarima njene smirene ljepote.


 

 

 
 
 

Location

Vrboska Otok Hvar, Vrboska, Hrvatska
Write a Review
Profile Picture
NikOO
Individual

Istaknuti oglasi

Nedavni oglasi

  • Čilipi, Hrvatska
  • Konavle, Hrvatska
  • beach Karmelska, Slano, Hrvatska
  • Franjevački samostan sv. Jeron...
  • Knežev Dvor, Slano, Uz dvor, S...
Top